Hlavní obsah

Šanci na dítě zvyšuje u IVF precizní výběr spermie

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S početím miminka má stále více párů problém. Částečně se tak děje i kvůli mužům, tedy nedostatečnému množství kvalitních spermií. Existují různé teorie, proč se tak děje. Obvykle se zmiňuje nezdravý životní styl, stres, nadváha, konzumace potravin obsahujících škodlivé látky, fakt, že je podzemní voda kontaminována hormonální antikoncepcí, kouření…

Foto: Profimedia.cz

Při problémech s početím lékaři hned na začátku muže posílají na vyšetření spermiogramu.

Článek

Odborníci z kanadské McGill University dokonce nedávno zjistili, že životní styl muže ovlivňuje zdraví jeho dětí i vnoučat ještě dlouho předtím, než jsou vůbec počaty. Tuto problematiku tak nelze vůbec bagatelizovat.

Problémy mužů jsou přitom větší, než se může zdát. „U tří čtvrtin párů, které se léčí na neplodnost, se vyskytuje problém na straně muže, byť často v kombinaci s jinými faktory na straně žen. Nejenže ubývá počet spermií, tedy že muž nedosahuje aktuální normy 15 miliónů na mililitr ejakulátu, ale spermie často mívají i špatný tvar nebo nejsou dostatečně pohyblivé,“ vysvětluje embryoložka Sylvie Hlaváčová z institutu reprodukční medicíny Unica.

Nejprve změna životního stylu

Proto při problémech s početím lékaři hned na začátku muže posílají na vyšetření spermiogramu. Pokud výsledek odhalí problémy, doporučí lékař muži obvykle nejprve změnu životního stylu.

Spermie dozrávají 72 dní a úpravou životního stylu lze významně podpořit jejich tvorbu. „Například omezením saunování, kouření a alkoholu, a naopak podporou aktivního pohybu či užíváním doplňků stravy s antioxidanty a jinými vitamíny a stopovými prvky, které podporují plodnost u mužů,” doporučuje gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Jestliže se ani po třech měsících spermiogram nezlepší, následuje hormonální vyšetření. „Příčiny bývají různé, může se jednat o genetickou poruchu, zánět nebo špatně vedenou operaci, potíže mívají i pacienti, kteří podstoupili onkologickou léčbu. V téhle fázi je již obvykle nezbytné podstoupit metodu IVF, jejíž součástí je výběr životaschopné spermie,“ vysvětluje Sylvie Hlaváčová.

Důležitý výběr kvalitní spermie

I u IVF je důležité umět vybrat tu nejkvalitnější spermii. Úplně první metoda výběru ze vzorku spermatu probíhala tak, že odborníci na reprodukční medicínu spermie zvětšili pomocí speciálního mikroskopu a podle tvaru a pohyblivosti vybrali tu nejvhodnější.

„Tato metoda se dodnes používá, nazývá se IMSI. Kromě toho také využíváme metodu PICSI, která vybírá zdravé spermie prostřednictvím kyseliny hyaluronové. Obal ženského vajíčka totiž tuto kyselinu obsahuje také, a hlavička spermie má na ni zase receptor. Ačkoli však máme s oběma metodami velmi dobré zkušenosti, nefungují stoprocentně,“ upozorňuje Hlaváčová.

Hlavním nedostatkem podle ní je, že tyto metody nedokážou odhalit, že se spermie nachází ve stadiu své buněčné smrti (tzv. apoptické spermie). „Tyto spermie jsou buď poškozené, nebo nepotřebné a organismus by je za normálních okolností sám zahubil. Část těchto spermií, obzvlášť ty v raném stadiu buněčné smrti, je však morfologicky i pohybově v pořádku.“

Novinka vytřídí apoptické spermie

Velkou naději v tomto směru přinesla metoda MACS, která využívá principu magnetické selekce poškozených spermií. „Jedná se o relativní novinku a v laboratoři jsme za ni skutečně vděční. MACS funguje tím způsobem, že pomocí magnetického pole ze vzorku spermatu vybere apoptické spermie a také ty, které mají poškozené DNA.”

„Zdravé spermie zůstávají a my z nich pod mikroskopem nebo pomocí metody PICSI můžeme vybrat tu nejživotaschopnější, kterou poté použijeme buď při oplodnění vajíčka samovolně v těle ženy (metoda IUI), nebo při mimotělním oplodnění. Šance na úspěšné otěhotnění se tak opět znatelně zvyšuje,“ dodává embryoložka.

Metoda MACS se využívá především u mužů, kteří mají vyšší riziko poškození DNA spermií nebo geneticky dané vývojové vady vzniku spermií. Případně u pacientů, kteří byli vystaveni působení volných radikálů, kouření, určitým lékům, případně mají za sebou několik neúspěšných léčebných cyklů. Se stejnou přesností dokážou odborníci vybrat i zdravé vajíčko a posléze to nejslibněji se vyvíjející embryo.

Reklama

Související témata:

Související články

Když za neplodností stojí endometrióza

Endometriózou trpí zhruba každá desátá žena v plodném věku. Na tento problém nejčastěji upozorní bolestivá menstruace, objevit ji mohou ale i lékaři v důsledku...

Výběr článků

Načítám