Hlavní obsah

Při výchově dětí jsou důslednější matky

Novinky, bok

Výchova potomka je běh na dlouhou trať. Jak se jednou stanete rodičem, prakticky vychováváte a dáváte rady celý život, i když už děti dávno vyrostou. Platí ale stále pravidlo, že hlavními aktéry, kteří drží disciplinovanost svých potomků pevně v rukou, jsou stále převážně tatínci?

Foto: Profimedia.cz

Pokud už matky nějaký zákaz vydají, bývají mnohem důslednější při dohlížení na jeho dodržování.

Článek

V 50. a 60. letech minulého století bylo samozřejmostí, že hlavou rodiny byl muž, který se staral i o "disciplínu" svých potomků a měl v rodině vše pod svým dohledem. Jeho nařízení či zákazy byly pro děti mezníkem, který všichni respektovali. Jednou z nepříjemných vět, kterou tak mohlo dítko často slyšet, bylo "počkej, až se vrátí tatínek, ten si to s tebou vyřídí".

S postupem času se ale pohled na "disciplinovanost" potomků poněkud změnil. Matky jsou sice všeobecně stále mírnější ve výchově než tatínkové, více si ale stojí za svým rozhodnutím. Mnohem méně tak například ubírají ze svých zákazů či trestů, pokud už nějaký vydají. Důsledněji než muži také dohlížejí na jeho dodržování. Je ale také pravdou, že pokud potomek není zrovna důsledný či odmlouvá, ženy mnohem rychleji ztrácejí v takovém případě nervy. To vše dokazují i výsledky průzkumu, kterého se zúčastnilo 3687 otců a 4000 matek.

Méně přísní tatínkové

Dané výsledky rodinných zvyklostí, tak jak je uvedl australský Daily Telegraph, také uvádějí, že se matky častěji mazlí se svými dětmi a společné chvíle s nimi si více užívají, při úspěšném vykonání nějaké činnosti je také více a častěji chválí.

"Dříve bylo typičtější, že muži byli mnohem přísnější a větší pedanti při výchově potomků, celá domácnost byla pod jejich dohledem. To už v dnešní době takovou samozřejmostí rozhodně není," uvedl doktor Wayne Warburton z rodinného centra při Macquarierově univerzitě v Sydney.

Současní otcové projevují vůči svým dětem větší pochopení a vstřícnost, než to dělali jejich otcové, což je rozhodně pro emocionální vývoj dítěte výhodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám