Hlavní obsah

Nadměrná konzumace arašídů v těhotenství může vyvolat u dítěte astma

– LONDÝN

Dětem těhotných žen, které denně jedí burské oříšky nebo výrobky z nich, jako je arašídová pomazánka, hrozí o 50 procent vyšší riziko, že onemocní astmatem. K takovému závěru dospěli podle agentury Reuters nizozemští vědci.

Článek

Studie také ukazuje, že umírněné množství patrně žádný takový vliv nemá, což znamená, že by bylo předčasné usuzovat, že by se těhotné ženy měly zcela vzdát oříšků. Ty totiž obsahují mnoho důležitých živin a prospěšných tuků, jež vyvíjející se plod potřebuje.

"Byli jsme první, kdo objevil takový výrazný vliv na symptomy astmatu," uvedla epidemioložka Utrechtské univerzity Saskia Willersová, která stála v čele vědeckého týmu. "Ale dokud si nebudeme zcela jisti, nechceme je vykázat ze stravy. Je proto důležité, aby toto zjištění prověřily další studie."

V některých zemí postihuje astma až 30 procent všech dětí

Astma je onemocnění dýchacích cest, při kterém vzniká dlouhodobý zánět sliznic v dýchacím ústrojí, což postupem času vede ke ztíženému dýchání až k dechové nedostatečnosti. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí v některých zemích touto chorobou až 30 procent dětí.

Vědci přesně nevědí, proč se u některých dětí vyvine astma, ačkoli někteří jsou přesvědčeni, že tuto nemoc mohou odstartovat alergie. Je známo, že ořechy a plody moře obsahují alergeny vyvolávající potravinovou alergii, nizozemský vědecký tým však objevil jen spojitost mezi burskými oříšky a astmatem.

Během výzkumu více než 4000 těhotných žen odpovídalo v dotazníku na otázky, zda výjimečně, pravidelně či denně konzumují zeleninu, čerstvé ovoce, ryby, vejce, mléko, mléčné výrobky, ořechy a pokrmy z nich. Badatelé, kteří výsledky studie zveřejnili v odborném časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, pak vyhodnotili stravu dětí a pátrali po tom, u koho se během osmi let vyvinulo astma.

Dětem, jejichž matky v těhotenství jedly jeden sendvič s arašídovým máslem denně, hrozilo podle Willersové mnohem větší riziko astmatu. "Jíte-li umírněně, pravděpodobně nenastane problém," řekla. "Nebezpečí hrozí jen pokud jíte buráky nebo produkty z nich denně."

Reklama

Související témata:

Související články

Inspekce varuje před karcinogenními arašídy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v pátek varovala před loupanými solenými arašídy. Podle rozborů obsahují aflatoxiny, které jsou silnými...

Výběr článků

Načítám