Hlavní obsah

Nad vysvědčením se nerozčilujte. Stejně už je pozdě

Novinky, Andrea Zunová

Před námi je poslední den školního roku a s ním i zpráva o výsledcích našich potomků. A tou je vysvědčení. Někdo jej očekává s nadšením, jiný s velkým rozechvěním a někdo možná i s hrůzou. Ne však z papíru samotného, ale z reakce rodičů.

Děti a vysvědčeníVideo: Novinky

 
Článek

Ačkoli by rodiče měli o výsledcích svých dětí vědět a průběžně se informovat, v některých rodinách se tak neděje. A přitom k tomu, abychom získali jasnou představu o tom, jak na tom naše děti se školními dovednostmi jsou, opravdu stačí pravidelně docházet na třídní schůzky. Tak často se zase nekonají.

Děti, které se z jakýchkoli důvodů bojí vysvědčení nebo reakce svých rodičů, mají možnost obrátit se na telefonickou linku Linky bezpečí - 116 111. Linka je v provozu nepřetržitě a je bezplatná i pro mobilní telefony. Děti mohou volat 24 hodin denně.

Fakt, že děti jsou před vysvědčením ve stresu, potvrdila Novinkám ředitelka Sdružení Linka bezpečí Darina Rössl. Na Linku bezpečí už za měsíc červen zavolalo nejméně 300 dětí. V lednu, kdy bylo pololetní vysvědčení, přijala linka 200 dětských telefonátů.

Darina Rössl rodičům radí, že by měli mít na své děti přiměřené nároky. Odborníci z Linky bezpečí pak doporučují, jak předcházet v lepším případě nedorozuměním nad vysvědčením.

  • rodiče by se měli zajímat o známky svých dětí průběžně
  • rodiče by nikdy neměli používat před dětmi výhrůžky, jako např.: "když dostaneš špatnou známku, tak už se domů nevracej!"
  • rodiče by měli ovládnout své prvotní emoce a jednat s rozvahou

Nakonec i zoufalí rodiče se mohou obrátit na Linku bezpečí o pomoc. A to na Rodičovskou linku: 606 021 021, 840 111 234.

Není nutné v žádném případě propadat panice. To, co jsme měli mít na zřeteli celý rok, za jeden den rozhodně nevyřešíme. A tak doporučujeme zachovat klidnou mysl a myslet pozitivně. Nic jiného stejně nezbývá.

Anketa

Za vysvědčení vaše dítě dostane
pochvalu
14,7 %
odměnu
43 %
trest
8,3 %
nic
34 %
Celkem hlasovalo 1689 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám