Hlavní obsah

Mateřská dovolená není jen o štěstí, ale i pocitech nejistoty a zklamání

Novinky, das

Období po narození dítěte je obecně považováno za jedno z nejšťastnějších v životě ženy, mateřská role za přirozený vrchol její životní kariéry. Právě tento léta udržovaný stereotyp brání mnoha ženám přiznat, že mateřská dovolená není jen o štěstí, ale i o frustraci, pocitech nejistoty a zklamání. S blížícím se návratem do pracovního procesu se přidávají obavy a pochybnosti o vlastních schopnostech. S těmito emocemi je předem dobré počítat a pracovat.

Foto: Profimedia.cz

Mateřská dovolená ženě přináší i celou řadu negativních pocitů.

Článek

„Ze své dlouholeté terapeutické praxe vím, že dilema plynoucí z rozporu mezi očekáváním, že se stoprocentně oddá celodenní péči o dítě, a potřebou vlastní seberealizace s větší či menší intenzitou řeší každá žena, která zůstane na mateřské,“ potvrzuje zkušená osobní terapeutka Pavla Štěpničková.

Bohužel, neradostnou situaci často zhoršuje i partner, který má tendenci práci, kterou žena doma každý den odvádí, podceňovat, stejně jako její špatné psychické rozpoložení. „Tlak ale může být na obou stranách. Poté, co žena zůstane doma s dítětem, je zodpovědnost za ekonomické zajištění rodiny na muži, což ne každý dobře přijímá,“ připomíná terapeutka.

Jak těmto situacím předejít?

Pavla Štěpničková má jednoznačnou odpověď: Začít věřit v sebe. Ženám radí zbavit se pocitu, že nejsou dost dobré, vrátit se k sobě samým, k tomu, co je jim blízké. Ideální je, když se podaří najít způsob seberealizace, při kterém žena bude mít stále prostor pro rodinu, a který navíc posílí rodinný rozpočet.

„Stane se to, čemu věříme, proto je tak důležité překonat strach a začít věřit v sebe,“ říká zkušená terapeutka a nabízí pomoc specifickou metodou – psychoterapií s relaxací v rytmu šamanského bubnu, která slouží k vyladění obou mozkových hemisfér. Lze tak dosáhnout harmonie.

"Žijeme ve společnosti zaměřené na informace, analýzu, kontrolu, výkon, více zatěžujeme levou, „racionální“ hemisféru mozku. Jen stěží dokážeme uvolnit emoce, pocity ukryté v pravé hemisféře. Pravidelný rytmus bubnu a zpěv dokáže harmonizovat levou a pravou mozkovou hemisféru a dostat se tak k důležitým informacím, k tomu potenciálu v našem mozku, který probouzí kreativitu, zvídavost, motivaci objevovat nové věci a odvahu uskutečnit svá přání,“ vysvětluje terapeutka a dodává:

„Důležité je začít s terapií včas. Nečekejte, že prvotní impuls ke změně vzejde od vašeho partnera. Nastolte změnu v sobě – on se začne měnit následně. Naučte se respektovat sama sebe, to je první krok.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám