Hlavní obsah

Dobří andělé pomohli už stovkám rodin

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andělé reálně existují a pomáhají potřebným. Tak by se dalo ve zkratce shrnout počínání 28 000 lidí, kteří se v Česku stali Dobrými anděly. To znamená, že darovali peníze, aby pomohli rodinám, v nichž dítě nebo rodič trpí rakovinou nebo dítě má jiné dlouhodobé život ohrožující onemocnění. Díky jejich pomoci se zlepšil život 1600 takto postižených rodin.

Foto: Profimedia.cz

Každý může podat pomocnou ruku.

Článek

Nadační fond Dobrý anděl vznikl před dvěma a půl lety a do konce letošního června jeho prostřednictvím lidé přispěli více než 96 milióny korun. Je důležité vědět, že k potřebným rodinám se finanční příspěvky dostávají do poslední koruny a všichni dárci přesně vědí, komu pomáhají. Dobrým andělem se může stát úplně každý, kdo chce třeba jen trochu pomoci. Stačí se jen zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Výše příspěvku je naprosto libovolná.

Ze dne na den se jim změnil život

Koncem léta 2011 rodičům tříleté Adélky lékaři oznámili, že jejich dcera trpí akutní lymfoblastickou leukémií. V tu chvíli se rodině od základů změnil život. Leukémie je nejčastější dětské onkologické onemocnění, které postihuje hlavně děti předškolního věku. V období po stanovení diagnózy se většinou malý pacient s jedním ze svých rodičů přestěhuje na několik měsíců nebo i rok do nemocnice, kde dítě podstupuje série chemoterapií či radioterapií, podle konkrétního stavu pacienta. V případě Adélky to byly celé dva roky.

Foto: Nadace Dobrý anděl

Adélka před dvěma lety a nyní, po náročné léčbě.

Maminka Michaela byla s dcerou po celou dobu v nemocnici, otec se staral o malého tříměsíčního syna. Část léčebného pobytu strávili v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a část ve Fakultní nemocnici Motol v Praze. Společně s léčbou začaly rodině vznikat nečekané náklady. Cesty do nemocnice, léky a další pomůcky jsou jen některé z položek, které byly nad rámec rodinného rozpočtu. Aby se rodina mohla plně soustředit na léčbu dcery, začali jim pomáhat svými měsíčními příspěvky Dobří andělé.

„Příspěvky nám velmi pomáhají, hradíme z nich například nízkobakteriální stravu, která je nezbytnou součástí léčby anebo jsme nedávno mohli Adélce pořídit její první vytoužené kolo. Jsem ráda, že se v dnešní době najde tolik příjemných a srdečných lidí, kterým nejsou osudy nemocných lhostejné,“ řekla maminka malé Adélky.

Foto: Nadace Dobrý anděl

Pětiletá Adélka

Před návratem Adélky a maminky z nemocnice musel otec upravit byt tak, aby odpovídal nárokům na léčbu, což znamená například odstranit koberce anebo závěsy, ve kterých se hromadí prach a bakterie. Ještě i po ukončení dvouleté léčby a pobytu v nemocnici musí brát dívka podpůrné léky, stále být na speciální stravě a docházet na pravidelné kontroly na onkologii. Maminka Michaela dnes šťastně říká, že „díky výborným lékařům a sestřičkám může nyní Adélka dohnat všechen ztracený čas a oslavit s námi své páté narozeniny“.

Do tří let zdravý kluk, pak přišla nečekaná změna

Stejnou diagnózu slyšela maminka tříletého Jakuba. „Je nám to velmi líto, váš syn má akutní lymfoblastickou leukémii,“ oznamoval paní Simoně lékař a pokračoval: „Budete muset ihned nastoupit do nemocnice, Kubíka čeká série chemoterapií…“ Snažila se ho vnímat, ale hlavou se jí stále točily myšlenky, jak je to možné, vždyť to vypadalo jako běžná viróza, jsou mu teprve tři roky, je tak malý.

„V nemocnici jsme se seznámili s ostatními maminkami, které si procházely stejným obdobím. Přátelství, které vzniklo v nemocnici, přetrvává i nyní,“ uvedla paní Simona. I malý Jakub si během pobytu v nemocnici v Ústí nad Labem našel kamaráda Samíka, který procházel podobnou léčbou. Na chvíli je rozdělila Jakubova hospitalizace v pražském Motole, ale později se opět setkali. Oběma rodinám po celou dobu léčby pomáhají pravidelnými finančními příspěvky Dobří andělé.

Foto: Nadace Dobrý anděl

Kubík při léčbě a po ní.

„Velmi si vážíme pomoci Dobrých andělů, i díky nim jsme zvládli toto těžké období. Byli jediní, kteří nám rychle podali pomocnou ruku. Společně s léčbou vzniká mnoho nečekaných výdajů, jako jsou léky, dezinfekční prostředky, nízkobakteriální strava, doprava do nemocnice a podobně,“ vysvětluje paní Simona, která nemohla kvůli synovu onemocnění, dosud nastoupit do zaměstnání.

„Pro Kubu znamenala nemoc značná omezení. Tři roky koukal pouze z oken na děti, které si venku hrají, hladí psy, chodí do školek, jezdí s rodiči na výlety. Už je to rok, co si postupně můžeme užívat výlety do přírody a hlavně do ZOO, kterou nade vše miluje. Je to balzám na mou bolavou duši a odměna za to všechno, čím jsme si prošli,“ říká jeho matka. I když Jakub před rokem ukončil svou dvouletou léčbu, musí být s matkou opatrní, vzhledem k vážnosti a trvání nemoci, kterou prodělal, je jeho rekonvalescence pozvolná a dlouhodobá.

Nadační fond Dobrý anděl pomáhá pravidelnými finančními příspěvky rodinám s nezaopatřenými dětmi, kde některého z rodičů nebo z dětí postihlo onkologické onemocnění, nebo má dítě například cystickou fibrózu, svalovou dystrofii Duchenne, nemoc motýlích křídel, Crohnovu nemoc, chronická selhání orgánů a závažné metabolické poruchy. Rodiny jsou do systému pomoci zařazeny na doporučení lékařů a sociálních pracovníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Když pes pomáhá s léčbou

Nový terapeut pomáhá pacientům rehabilitačního oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě. S pacienty sice slovo neprohodí, na druhou stranu má den co den skvělou...

Výběr článků

Načítám