Hlavní obsah

Unikátní terapie dává šanci i zdánlivě neplodným ženám

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I po opakovaných potratech, předčasných porodech a život ohrožujících těhotenstvích mohou ženy porodit zdravé dítě. Díky protilátkám získaným od tisícovky dárců. V Praze u Apolináře podstoupilo tuto léčbu během dvou let 17 žen. Léčba však stojí až 400 tisíc korun, a tak o ní nemocnice většinou mlčí, i když si ji ženy mohou zaplatit samy.

Foto: Profimedia.cz

Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v Apolinářské ulici.

Článek

„Mé srdce krvácí, když mám před sebou ženu, která je po deseti cyklech umělého oplodnění nebo po několika potratech a já vím, že bych jí mohla a měla

tuto terapii nabídnout, ale nemám v rozpočtu dostatek financí na léky,“ řekla Právu Karin Malíčková, primářka klinické imunologie a alergologie z gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře VFN v Praze.

Právě zde dali šanci otěhotnět ženám, jež se zdály jako ztracené případy bez nejmenší šance na těhotenství.

Pacientka měla jedenáct potratů

„Já osobně mám pomocí nitrožilních imunoglobulinů (IVIG) zatím odléčených sedmnáct pacientek. Šlo o ženy, které měly za sebou četné potraty, v některých případech šlo dokonce o neuvěřitelné číslo jedenáct, další předčasně porodily nezralé děti, pár z nich mělo také závažné těhotenské komplikace ohrožující matku i dítě,“ popsala závažné diagnózy svých pacientek Malíčková a prozradila výsledky léčby.

„Ze sedmnácti pacientek třináct porodilo v termínu zdravé dítě. Jedna porodila předčasně po akutní komplikaci, avšak syn je zdráv. Dvě ženy po umělém oplodnění neotěhotněly vůbec a jedna i přes léčbu potratila,“ uvedla lékařka. „I tento malinký statistický soubor by mohl nasvědčovat tomu, že léčba IVIG je užitečná,“ dodala Malíčková.

Imunitní systém matky plod odmítá

Podle výzkumů může za problémy nesoulad imunitního systému matky s plodem. Kvůli němu žena nemůže otěhotnět vůbec. Bývá také příčinou opakovaných i pozdních potratů a těhotenských komplikací.

„Nám se podařilo zjistit, že jedno vcelku rychlé a finančně nenáročné laboratorní vyšetření krve může spolu se speciálním porodnickým ultrazvukovým vyšetřením upozornit na to, že je daná těhotná ve vyšším riziku,“ vysvětluje primářka.

A právě v těchto případech se u našich západních sousedů automaticky přistupuje k lékům nazvaným nitrožilní imunoglobuliny. „Jsou to krevní deriváty – protilátky od jiných lidí. Musí se sejít nejméně 1000 dárců krve, kteří darují své zdravé protilátky. Ty pak pozitivně ovlivňují nevhodné chování matčina imunitního systému. Tato léčba je však velmi drahá. Nicméně celosvětové zkušenosti říkají, že rizikové pacientky mají s touto terapií až třikrát vyšší šanci na bezproblémové donošení dítěte,“ zdůrazňuje Malíčková s tím, že celková ceny léčby se může vyšplhat ke 300–400 tisícům korun.

„Jedná se o infuze, jež se dávkují podle hmotnosti pacientky. Šedesáti kilová žena musí dostat devět gramů IVIG na tři týdny, přičemž průměrná cena jednoho gramu léku je 1300 korun. Infuze se podávají během celé gravidity a dávka léčiva, tedy i jeho cena s narůstající hmotností stoupá,“ popsal podrobně výpočet ceny léčby Filip Brož, mluvčí VFN.

Všeobecná fakultní nemocnice se podle něj rozhoduje o použití IVIG léčby na základě doporučení popsaných v odborné literatuře. „Týká se to například žen se čtyřmi a více potraty v prvním trimestru, jedním a více potraty ve druhém trimestru, u více než tří neúspěšných umělých oplodnění a dalších problémů,“ vyjmenoval mluvčí Brož.

„V letech 2012 až 2014 jsme tímto způsobem léčili sedmnáct žen. Léčbu pro všechny potřebné pacientky máme,“ dodal Brož.

Třikrát potratila v šestém měsíci

Tuto léčbu jsou schopni poskytnout i imunologická pracoviště ve FN v Hradci Králové, a v Ostravě, a podle informací Práva s ní začínají i v nemocnici v Ústí nad Labem a v Třinci.

Jednou z pacientek, která prošla léčbou, je i mladá žena z Prahy. „Opakovaně a bez problémů otěhotněla, avšak třikrát potratila v šestém měsíci, musela tedy porodit mrtvé asi třísetgramové dítě.

U této ženy jsme před graviditou nenašli vůbec žádný problém, avšak v průběhu jejího čtvrtého těhotenství jsme zjistili, že problém je ve špatné toleranci plodu ze strany matky. Od pátého měsíce paní ležela u nás na klinice a dostávala IVIG a další léky. Graviditu prakticky odležela. Nyní je však její Nikolce pět měsíců a je úplně zdravá,“ podělila se o jeden ze šťastných konců primářka z porodnice u Apolináře.

Reklama

Výběr článků

Načítám