Hlavní obsah

Čtení dětem podporuje čas společně strávený s rodiči

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanedlouho odstartuje v Česku již potřetí Týden čtení dětem, který pořádá v rámci své celostátní kampaně obecně prospěšná společnost Celé Česko čte dětem. Ta se snaží o to, aby se rodiče s dětmi vrátili k blahodárnému rituálu předčítání. Ředitelka společnosti Eva Katrušáková popsala Právu, proč má pravidelné předčítání v dnešní době takovou váhu.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče by měli doma zavést rituál předčítání.

Článek

Proč je důležité, aby rodiče svým dětem předčítali?

Mnozí rodiče sílu a dopad předčítání na emoční zdraví svých děti podceňují. Nebo spíše o tom nepřemýšlejí. Ve společném předčítání je hlavní sdílení společného času, prostoru, pocitů a zážitků. Nejde jen o to, že rodič dítěti předává znalosti a učí jej čtenářským návykům pro celý jeho další život. Zásadní je ten exkluzivní a krásný čas, kdy rodiče a děti jsou pospolu a díky tomu se buduje silná emoční vazba táty nebo mámy s dcerou či synem.

Čtení dětem má v dnešní uspěchané době větší význam než v minulosti. Od rána do večera nás ze všech stran bombarduje bezpočet informací. Když nečteme, nejsme schopni kriticky myslet a vybírat z nepřeberného množství zpráv to podstatné pro náš život. Ti, kteří čtou, to umí. Jak jinak dítě přivést k literatuře než tím, že ho rodiče od útlého dětství naučí, jak to nazval dětský psycholog Zdeněk Matějček, pozitivní závislosti na čteném příběhu.

Měli by rodiče předčítat jen malým dětem nebo i náctiletým?

Chybou nás rodičů je to, že přestáváme předčítat, když začne dítko číst samo. A nutíme prvňáky a druháky, aby četli denně určitý počet stran sami, i když jim to čtení ještě moc nejde, často text louskají a nemají z toho radost. Samozřejmě ať si čtou děti samy, ale vhodné je ani nyní nerušit rituál předčítání. Znám rodiny, kde se dětem četlo až do 18 let. Členové rodiny se mezi sebou střídali a děti četly rodičům a prarodičům. Jde o ten společný čas a o to, že skrze příběhy literárních hrdinů se rodiče dostávají blíže i k dospívajícímu.

Zmínila jste se, že se změnilo to, jak dnešní rodiny tráví čas doma…

Kdysi rodina trávila čas u stolu a všichni si navzájem povídali, pak přišel do rodiny nový člen, televizní přijímač. Ale i v té „televizní“ době ještě celá rodina sedávala kolem TV přijímače v jednom pokoji a povídala si. Dnes je to tak, že jsme všichni doma, ale každý sedí u vlastního počítače, displeje mobilního telefonu, televizního přijímače, tabletu a nekomunikujeme. Vlastně komunikujeme, ale tak, že si z pokoje do pokoje píšeme e-maily nebo vzkazy. Předčítáním se to jakoby částečně vrací k tomu původnímu modelu, kdy spolu členové rodiny hovořili a trávili více času společně.

Foto: archiv Celé Česko čte dětem

Eva Katrušáková na jedné z akcí lákajících děti i rodiče k předčítání.

Vadí vám moderní technologie? Měli by rodiče předčítat jen z papírových knih?

Společnost Celé Česko čte dětem se v žádném případě nestaví proti moderním technologiím. Je jedno, z čeho člověk dětem předčítá. Jde o čtení pro radost.

Může škola nahradit to, co rodina ve čtení zanedbá?

Dobrý učitel dokáže mnohé zachránit, klíčová je ale vždy rodina. Čtenářský návyk by měl vzniknout v rodině. Podle českého průzkumu z roku 2003, kde je malá část věnovaná i předčítání dětem, vyplývá, že největší vliv, zda se dítě stane čtenářem či ne, má právě pravidelné předčítání. Až 70 procent dětí, kterým se v dětství předčítalo, se stává čtenáři.

Co dalšího kromě Týdne čtení dětem chystáte v rámci kampaně Celé Česko čte dětem?

Týden čtení dětem je jen jeden z mnoha projektů, které děláme. Dokončili jsme například pilotní projekt s názvem Babička a dědeček do školky, který měl velký úspěch. Dalším je Moje první kniha, kdy oslovujeme starosty měst, aby místo plastových hraček dávali dětem na vítání občánků knížky. Naši dobrovolníci chodí číst malým pacientům do nemocnic, založili jsme kluby škol a školek, kde se čte. Mnohé další aktivity, literární a výtvarné soutěže, tipy na vhodné tituly pro určité věkové kategorie lze najít na našich webových stránkách www.celeceskoctedetem.cz.

Kdy odstartuje Týden čtení dětem a na co se mohou malí i velcí těšit?

Zahájení se uskuteční ve čtvrtek 30. května v 17 hodin v Městské knihovně Prahy 1. Bude se číst, zpívat, hrát divadlo i kouzlit. Program bude určitě zajímavý jak pro malé, tak i pro velké. Objeví se Jiří Lábus, Yvetta Blanarovičová, Michal Malátný, Lukáš Hejlík se souborem scénického čtení LiStOVáNí, kouzelník Pavel Kožíšek a česká spisovatelka pro děti Alena Ježková. Po něm se během prvního červnového týdne v celé republice rozjedou desítky čtení, besed s autory, divadelní a loutková představení. Závěrečný ceremoniál Třetího týdne čtení dětem se odehraje 7. června v Ostravě na Janáčkově konzervatoři.

Reklama

Související témata:

Související články

Malí Češi čtou hlavně zahraniční autory

Podle žebříčku nejprodávanějších knih, který sestavuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů, se čeští autoři dětské literatury drží až za svými zahraničními...

Výběr článků

Načítám