Hlavní obsah

Kouření marihuany trvale snižuje IQ u dospívajících

Londýn

Kouření marihuany je nebezpečné především u dospívajících jedinců. Podle britských lékařů, když marihuanu kouří lidé mladší osmnácti let, pak THC značně negativně ovlivňuje jejich vývoj mozku, což u nich vede k trvalému snížení inteligence.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tato práce má obrovský vědecký přínos. Sledovali jsme téměř tisíc jedinců, testovali jejich mentální schopnosti od dětství - ještě když nevyzkoušeli marihuanu. Pak jsme je testovali znova po pětadvaceti letech, přičemž někteří z nich se stali chronickými kuřáky marihuany,“ tvrdí profesorka Terrie Moffittová z King‘s College London.

Osoby kouřící marihuanu před osmnáctými narozeninami měly v průměru o osm bodů nižší IQ, což už je značný úpadek v inteligenci. Ale osoby, které začaly kouřit až po osmnáctých narozeninách o inteligenci nepřišly a měly v průměru stejné IQ jako nekuřáci.

„Tato studie je tak výjimečná, že jsem si téměř jistá, že můžu říct, že marihuana je bezpečná u osob starších osmnácti let, ale velmi nebezpečná u osob mladších osmnácti let,“ tvrdí profesorka Moffittová s tím, že je to podobné jako s alkoholem. Do dospělosti zdraví výrazně poškozuje i malé množství alkoholu, v dospělosti v malém množství může být zcela neškodný.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak marihuana poškozuje paměť

Jednou ze stinných stránek užívání marihuany je její vliv na pracovní paměť, na schopnost dočasně udržet a zpracovat informace pro jejich další použití,...

Proč zavíráme oči před konopím

Marihuana je droga milosrdné smrti a není pro každého, zazní mimo jiné v novém českém dokumentárním filmu Rok konopí. Režisér Petr Slabý se v něm snaží...

Výběr článků

Načítám