Hlavní obsah

S bezplenkovou metodou lze začít již po porodu

Novinky, Dana Sokolová

Také vám to připadá jako sci-fi? Nicméně se nejedná o žádný výdobytek technické revoluce, nýbrž naopak o návrat ke kořenům. Podle odborníků totiž jako dokážeme u miminka vypozorovat hlad či žízeň, tak stejně dobře díky gestům odvodíme, kdy chce miminko vykonat malou nebo velkou potřebu. Není to nic objevného, jelikož tuto metodu zcela běžně používají maminky zejména v Africe a dalších chudých zemích po celém světě.

Bezplenková metoda slibuje výsledky již od narození dítěteVideo: Novinky

 
Článek

Vše tedy funguje na bázi rozlišovacích schopností maminek či tatínků, kteří dle gest miminka rozeznají, kdy na děťátko přijdou vyprazdňovací potřeby.

Tím, jak je každé miminko jiné a jinak se projevuje, neexistuje žádný zaručený návod, jak tuto metodu úspěšně praktikovat.

Podle odborníků lze tuto metodu aplikovat především díky pudům, které máme společné se zvířaty a díky nimž toužíme být co nejkratší dobu v kontaktu s vlastními výměšky. Pokud maminky používají plenky, pak se tento pud otupí a nově se utváří, až když dítě přechází na nočník.

„Bezplenková metoda nám radí, když se miminku chce, svlékni jej a nechej vyčurat do toalety, nočníku nebo na travičku. V žádném případě se nejedná o posazování novorozeňat na klasický nočník ani o drezuru s použitím nátlaku, násilí, trestů. Naopak, dítě je ten aktivní. Rodič jen vyhoví jeho potřebě,“ říká Petra Janoušková ze společnosti PEJA.

Čím dříve dítě začne, tím lépe

Začít se může hned od porodu, kdy lze zachytit již první smolku do nočníčku. Ovšem jen za předpokladu, že nebudete sebe ani dítě příliš stresovat. V každém případě čím dříve s touto metodou začnete, tím dříve se naučíte rozpoznávat dětské signály.

Metoda ovšem nefunguje tak, že by miminko zůstávalo pořád bez plínek. Důvodem je, že ne vždy můžete donést nočník (nejlépe čínský, ale dobrou službu udělá i obyčejný lavor), nad kterým dítě podržíte, což se týká hlavně noci nebo okamžiků, kdy miminko nedá dostatečně najevo svou potřebu. Dítě se tak učí, že plenka slouží jen „pro jistotu“.

Metodu lze aplikovat i v noci, kdy obvykle necháme dítě vymočit před kojením. Není ale zakázáno dítě nechat v plence a pořádně se vyspat. Jde totiž především o navázání vzájemné harmonie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám