Hlavní obsah

Žena při polovičním úvazku pracuje více hodin než muž při plném

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ženy dnes pracují mnohem déle než muži. Jejich pracovní doba v zaměstnání je stejně dlouhá jako ta mužská, ale v domácnosti ještě stále vykonávají mnohem více práce než jejich protějšky. Přesto se podle předního sociologa Brendana Bruchella z Cambridžské univerzity ženy i přes vyšší nároky na ně kladené snaží ve světě mužů uspět.

Článek

Tým doktora Bruchella sledoval kariéru a soukromí třiceti tisíc Evropanů. Ze studie vyplynulo, že průměrný muž zaměstnaný na plný úvazek stráví týdně prací 55 hodin. V Británii to znamená 3,6 hodiny týdně strávených dojížděním a osm hodin domácími pracemi jako vařením, uklízením a péčí o děti.

Ve srovnání s tím však průměrná žena v Evropské unii zaměstnaná na plný pracovní poměr odvede týdně 68 hodin práce. U britských žen to je prý 40 hodin v kanceláři, 3,3 hodiny dojížděním a 23 hodin týdně domácími pracemi.

Když se ženy po dětech vrátí do práce, jsou daleko za manželi

Ženy zaměstnané na částečný úvazek pak týdně odvedou 57 hodin práce, tedy stále více než muži zaměstnaní na plný úvazek. Placená práce těmto ženám zabere týdně v průměru 21,3 hodiny, dojíždění 2,4 hodiny a domácí práce 32,7 hodiny.

To, že ženy čeká doma ještě tolik „neplacené“ práce, prý způsobuje, že se nemohou věnovat svému zaměstnání tak, jak se to třeba od top manažerů očekává.

„Pracovní životní styl většiny lidí v Evropě se stále zdá být určován především pohlavím. Mnoho žen cítí, že nemá možnost výběru. Mají děti s partnerem a musí omezovat v období raného věku svých dětí pracovní dobu, a když se chtějí vrátit do práce a znovu získat kariérní renomé, jsou již daleko za svými manželi,“ tvrdí ve zprávě ke své studii Burchell.

Reklama

Související články

Ženy stráví denně prací přes 14 hodin

České ženy jsou zatížené prací v zaměstnání a domácnosti více než muži. Zatímco žena se pracovním činnostem věnuje celkem čtrnáct hodin a více denně...

Domácí práce holky i kluci stejným dílem

Děti bychom už odmalička měli zvykat na to, že doma mají také povinnosti. Zpočátku to stojí rodiče víc času a úsilí, ale postupně se výsledky dostaví.

Málo práce je častým důvodem k rozchodu

Většina lidí viní za rozpad svého manželství časově příliš náročné zaměstnání svého partnera. Jenže podle australských odborníků je to pravý opak, co většinou...

Výběr článků

Načítám