Hlavní obsah

Tři triky pro zlepšení kvality vašeho běhu

Novinky, Anna Vaculíková, Supertělo.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začala jste běhat, ale vaše výsledky nejsou takové, jaké jste čekala? Nevadí, máme pro vás tři skvělé cviky, díky kterým se váš běh zlepší, a navíc si při nich skvěle vytvarujete postavu.

Foto: Anna Vaculíková, Supertělo.cz (4x)

Tři cviky pro zlepšení vašeho běhu

Článek

Není to tak těžké, jak to vypadá. Vše je o vytrvalosti a síle, které se dají zlepšit jednoduchými cviky, které byste měly provádět tak často, jak jen můžete.

A pokud vytrváte, brzy se již můžete radovat ze spousty kilometrů uběhnutých v kuse.

1. Běh po schodech

Tímto cvikem nejenže zlepšíte vaši vytrvalost a celkovou kondici, ale také sílu v nohou. Ideálně byste si měly vybrat schodiště o alespoň 20 schodech.

Stoupněte si pod schodiště a dynamicky provádějte výběh nahoru, měly byste se odrážet ze špiček a co nejvíce zvedat nohy. Nahoře se otočte a zase rychle seběhněte dolů. Toto provádějte alespoň  60 vteřin.

2. Dřep s výskokem

Cvik je výborný na posílení svalstva celých nohou, což se vám při běhu bude velmi hodit. Jistě znáte ten pocit, kdy vás již při prvních pár metrech začnou bolet nohy. Tímto cvikem to můžete zlepšit.

Stoupněte si s nohama na šířku boků. Poté jděte dolů do dřepu alespoň tak, aby byla stehna rovnoběžně s podlahou. Z této pozice se odrazte ze špiček a vyskočte, co nejvýše to jde. Kontrolovaným pohybem se vracejte zpět dolů. Celý cvik dělejte alespoň 45 vteřin.

3. Výstupy na schod

Tímto cvikem také posílíte nohy a zlepšíte vytrvalost. Stoupněte si pod schody nebo lavičku a proveďte jednou nohou výstup nahoru. Kontrolovaným pohybem se vracejte zpět. Nohy můžete buď střídat, nebo udělat nejdříve všechna opakování jednou a až poté druhou nohou.

Jestliže máte k dispozici pouze schody, dělejte výstup alespoň na druhý nebo třetí schod, aby se svaly na nohou pořádně zapojily. Na každou nohu proveďte minimálně 10 opakování.

Celé cvičení provádějte formou kruhového tréninku – odcvičíte tedy jeden cvik za druhým a až po posledním si dáte pauzu v trvání 1 minuty. Celý okruh zopakujte dohromady čtyřikrát. Trénink vám nezabere moc času, ale dá vám zabrat.

Zajímá vás fitness? Dvacet jedna nejčastějších otázek naleznete na webu Supertělo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám