Hlavní obsah
Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz

Recepty na tradiční vánoční moučníky

Upečte si spolu s cukrářem Josefem Maršálkem tradiční vánoční moučníky. Právě teď je čas na štólu, ta se má nechat měsíc rozležet. Už brzy přijde čas i na babiččinu vánočku. A Napoleon je tak senzační, že se po něm jen zapráší.

Ilustrační foto Foto: Profimedia.cz
Recepty na tradiční vánoční moučníky

Vánoční štóla s jablky

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 125 g špaldové hladké mouky (Pernerka)
  • 125 g špaldové celozrnné mouky
  • 125 g mléka
  • 70 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 g cukru krupice
  • 200 g mandlového marcipánu
  • 10 g droždí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 200 g rozinek
  • 200 g nasekaných jablek
  • kůra z jednoho pomeranče a citronu
Na dohotovení
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru

POSTUP:

  • Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
  • Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.
  • Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 x 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
  • Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štólu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.

Vánočka podle babičky

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
  • 500 g špaldové hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 100 g rozinek
  • 2 žloutky
  • 20 g droždí
  • 20 g celých loupaných mandlí
  • 5 g soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • kůra z jednoho citronu
Na dohotovení
  • 1 vejce
  • hrubý cukr

POSTUP:

  • Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout.
  • Poté přidejte zbylé ingredience kromě mandlí a rozinek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zlehka přimíchejte suché plody.
  • Nechte v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a upleťte vánočku.
  • Nechte ji ještě nakynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubým cukrem.
  • Pečte v dobře vyhřáté (horkovzdušné) troubě při 170 °C asi 25 minut. Každá trouba peče jinak, například v elektrické to bude trvat možná o něco déle.

Makový dort Napoleon s medem a skořicí

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
Těsto
  • 350 g studeného másla
  • 500 g hladké mouky (Pernerka)
  • 40 g mletého máku
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 5 g soli
  • 230 g ledové vody
Náplň
  • 500 g mléka
  • 6 ks žloutků
  • 100 g cukru krupice
  • 50 g medu
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 50 g másla
  • 45 g vanilkového pudinku
  • 200 g másla
Na dokončení
  • jedlé třpytky

POSTUP:

  • Ze všech ingrediencí na těsto kromě vody a octa vypracujte drobenku. Přidejte tekutinu a rychle zamíchejte v těsto. Nepřepracujte ho.
  • Zakryté těsto nechte v lednici 2 hodiny odpočinout.
  • Těsto rozdělte na 10 dílů a na pomoučené ploše vyválejte placky o průměru 26 cm.
  • Jednotlivé placky pečte zvlášť při 200 °C dozlatova. Po upečení formou vykrojte kola o průměru 24 cm. Okraje a drobečky schovejte.
  • Na náplň smíchejte dohladka všechny suroviny kromě 200 g másla. Přiveďte za stálého míchání k varu, vařte další minutu, poté nechte krém přikrytý fólií vychladnout. Studený vyšlehejte s máslem dohladka.
  • Jednotlivé placky slepujte k sobě krémem. Zbylým krémem potřete strany i vrch dortu dohladka.
  • Drobečky posypejte celý dort, dozdobte ho třpytkami a vychlaďte.

Zimní závin z křehkého těsta

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE
Těsto
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g pohankové mouky jemné 
  • 140 g másla
  • 45 g vody
  • 2 g soli
Náplň
  • 500 g jablek
  • 150 g sušených meruněk
  • 150 g sušených švestek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g sušených fíků
  • 50 g sušených brusinek
  • 20 g rozinek
  • 8 g skořice mleté
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce piškotových či perníkových drobků
  • 1 citron (kůra i šťáva)
Dokončení
  • 1 vejce
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • 2 lžíce vody

POSTUP: 

  • Na těsto smíchejte všechny ingredience, dokud se nespojí.
  • Těsto zabalte do folie a nechte v lednici odpočívat.
  • Druhý den ho rozválejte na pomoučeném vále v tenký plát.
  • Na plát rozprostřete směs jablek a sušeného ovoce, pokapejte šťávou z citronu, zasypejte skořicí, drobky a polovinou cukru.
  • Smotejte štrúdl, po stranách ho dobře utěsněte, aby nevytekla šťáva.
  •  Závin přemístěte na plech s papírem a potřete vajíčkem.
  • Posypejte druhou polovinou cukru a pečte při 180 °C asi 25 až 30 minut.
  • Studený pak potřete rozvařenou směsí meruňkového džemu a vody.
Může se vám hodit na Zboží.cz:
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků