Recepty na tradiční vánoční moučníky
Vánoční štóla s jablky
Foto: Milan Malíček, Právo
INGREDIENCE |
|
Na dohotovení |
|
POSTUP:
- Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout.
- Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout.
- Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 x 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem dobře vykynout.
- Pečte při 160 °C v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štólu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.
Vánočka podle babičky
Foto: Milan Malíček, Právo
INGREDIENCE |
|
Na dohotovení |
|
POSTUP:
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte 100 g mouky a vanilkový cukr a nechte přikryté utěrkou 1 hodinu kynout.
- Poté přidejte zbylé ingredience kromě mandlí a rozinek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Zlehka přimíchejte suché plody.
- Nechte v pokojové teplotě odpočívat asi hodinu. Těsto rozválejte do jednotlivých pramenů a upleťte vánočku.
- Nechte ji ještě nakynout, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte hrubým cukrem.
- Pečte v dobře vyhřáté (horkovzdušné) troubě při 170 °C asi 25 minut. Každá trouba peče jinak, například v elektrické to bude trvat možná o něco déle.
Makový dort Napoleon s medem a skořicí
Foto: Milan Malíček, Právo
INGREDIENCE |
Těsto |
|
Náplň |
|
Na dokončení |
|
POSTUP:
- Ze všech ingrediencí na těsto kromě vody a octa vypracujte drobenku. Přidejte tekutinu a rychle zamíchejte v těsto. Nepřepracujte ho.
- Zakryté těsto nechte v lednici 2 hodiny odpočinout.
- Těsto rozdělte na 10 dílů a na pomoučené ploše vyválejte placky o průměru 26 cm.
- Jednotlivé placky pečte zvlášť při 200 °C dozlatova. Po upečení formou vykrojte kola o průměru 24 cm. Okraje a drobečky schovejte.
- Na náplň smíchejte dohladka všechny suroviny kromě 200 g másla. Přiveďte za stálého míchání k varu, vařte další minutu, poté nechte krém přikrytý fólií vychladnout. Studený vyšlehejte s máslem dohladka.
- Jednotlivé placky slepujte k sobě krémem. Zbylým krémem potřete strany i vrch dortu dohladka.
- Drobečky posypejte celý dort, dozdobte ho třpytkami a vychlaďte.
Zimní závin z křehkého těsta
Foto: Milan Malíček, Právo
INGREDIENCE |
Těsto |
|
Náplň |
|
Dokončení |
|
POSTUP:
- Na těsto smíchejte všechny ingredience, dokud se nespojí.
- Těsto zabalte do folie a nechte v lednici odpočívat.
- Druhý den ho rozválejte na pomoučeném vále v tenký plát.
- Na plát rozprostřete směs jablek a sušeného ovoce, pokapejte šťávou z citronu, zasypejte skořicí, drobky a polovinou cukru.
- Smotejte štrúdl, po stranách ho dobře utěsněte, aby nevytekla šťáva.
- Závin přemístěte na plech s papírem a potřete vajíčkem.
- Posypejte druhou polovinou cukru a pečte při 180 °C asi 25 až 30 minut.
- Studený pak potřete rozvařenou směsí meruňkového džemu a vody.
Může se vám hodit na Zboží.cz: |
yknivoNumanzeSaNyknalC