Hlavní obsah

Předsevzetí by mělo vycházet z reálných základů

Novinky, das

Nový rok je pro většinu z nás symbolem něčeho nového a především lepšího. A jelikož u každé změny musí člověk začít většinou sám u sebe, přichází na řadu předsevzetí, která se obvykle skládají z celé řady cílů. Bohužel pouhé předsevzetí ještě není zárukou úspěchu, důležitější je pevná vůle a sebeovládání. A tak není divu, že se podaří dodržet novoroční předsevzetí pouze 20 procentům lidí.

Foto: Profimedia.cz

Pokuste se vyhnout předsevzetím, která jste již dříve nedodrželi.

Článek

Přesto i v dnešní době má smysl si taková předsevzetí dávat. Každá snaha cokoliv změnit se jednoduše počítá. Jen je zapotřebí vycházet při svých slibech z reálných základů. A tedy neslibovat si nic, co skutečně nelze splnit. Následné zklamání pak může mít v důsledku zcela opačný efekt.

„Trestáme se za nedostatky, které si na sobě uvědomujeme, a klademe si nerealistické cíle, jak změníme své chování. Takže není překvapením, že když se nám nepodaří předsevzetí dodržet, jsme na tom ještě hůř než na začátku,“ upozorňuje psycholog Paul Farmer.

Klíčem k dodržení novoročního předsevzetí může být správný přístup a rozdělení cíle do několika menších kroků.

Deset kroků, jak dodržet předsevzetí
1. Vždy si dávejte pouze jedno předsevzetí. Vaše šance uspět se násobně zvětšuje, pokud zaměříte svou energii na změnu pouze jednoho aspektu svého chování.
2. Předsevzetí dobře promyslete a zamyslete se nad tím, čeho chcete doopravdy docílit.
3. Pokuste se vyhnout předsevzetím, která jste již dříve nedodrželi. Tím se vyhnete frustraci, že podstupujete něco, co jste již dříve nezvládli.
4. Nebuďte jako ovce a vykročte z davu. Nedávejte si stejné předsevzetí jen proto, že si ho dávají lidé okolo vás. Místo toho se zamyslete, co od života doopravdy chcete, a podle toho se rozhodněte.
5. Rozvrstvěte své předsevzetí do několika kroků a vždy se zaměřujte na docílení podsoučástí svého cíle. Ty by měly být konkrétní, měřitelné a časově omezené.
6. Řekněte svým přátelům a rodině o svém předsevzetí, čímž si zajistíte podporu i motivaci bránící vašemu selhání.
7. Pravidelně si připomínejte, jaké výhody plynou z toho, že své předsevzetí úspěšně splníte. Vytvořte si proto jakýsi seznam, co vše se vám v životě změní k lepšímu po úspěšném dodržení vašeho předsevzetí.
8. Dopřejte si malou odměnu vždy, když docílíte drobného kroku směrem ke svému cíli. Zvýšíte si tím svou motivaci a budete více vnímat pokrok, který činíte.
9. Vaše plány by měly být velmi konkrétní a z tohoto důvodu byste si měli založit deník, který budete obohacovat nejen o pocity, ale i o nejrůznější fotky dokládající to, že je vám s předsevzetím lépe než dříve.
10. Očekávejte, že vás bude starý zlozvyk čas od času lákat. Nakládejte s jakýmkoliv selháním jako s dočasným namísto toho, abyste hned všechno vzdali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám