Hlavní obsah

Muži se zakřiveným penisem se stydí jít k lékaři. Léčba ale existuje

– Praha

Až dvě procenta mužů v České republice trápí vzácná Peyronieho choroba, která způsobuje bolesti a ohnutí penisu při ztopoření. To vede nejen k psychickým, ale i párovým problémům. Jenže většina postižených jedinců se stydí jít k lékaři, i když léčba existuje.

Foto: Profimedia.cz

Pacienti s Peyronieho chorobou se stydí chodit k lékařům.

Článek

Choroba postihuje obvykle muže od 40. roku, ale ani mladší muži nejsou výjimkou. „Příznaky mohou být různé, nejčastěji si muž nahmatá tuhé ložisko kdekoli na penisu v obalech topořivých těles. Může to být na horní ploše penisu, ale i po jeho stranách. Tato ložiska mohou bolet - a to v klidu nebo při erekci, která může být kvůli těmto ložiskům také zhoršená vzhledem k nedostatečnému prokrvení penisu,“ řekl primář Urologické kliniky VFN v Praze a Libor Zámečník.

Foto: archiv L. Zámečníka

Peyronieho choroba způsobuje zakřivení penisu.

Nová enzymová léčba

Léčba Peyronieho choroby vyžaduje trpělivost pacienta i lékaře a je limitována účinností jednotlivých metod. Dosud byla používána léčiva, o kterých je známo, že zabraňují zhoršování jednotlivých příznaků, nebo je mohou stabilizovat.

„Novinkou jsou injekce enzymu do ložiska v obalech penisu s cílenou léčbou přímo tohoto onemocnění. Aplikovaný enzym rozpouští kolagenová ložiska a pomáhá tak k významnému zlepšení stavu, v mnoha případech k úplnému narovnání deformace penisu. Nová metoda je tak velice šetrná k tkáním a přitom dostatečně účinná pro dosažení požadovaného výsledku,“ říká Zámečník.

Nejasný původ

Onemocnění je vzácné a jeho původ není zcela jasný. Obvykle je penis poraněn během pohlavního styku. Dalšími faktory bývají celková onemocnění - cukrovka, vysoký tlak, některé léky. Vyšetření nebývá náročné, po dotazech a tělesném vyšetření je provedeno ultrazvukové vyšetření penisu. Výhodou bývá, pokud muž lékaři ukáže, jak je penis deformován v erekci (například fotografie), potom nemusí být erekce uměle vyvolávána v ordinaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám