Hlavní obsah

Brad Pitt: Vždycky jsem si přál velkou rodinu a to mi vychází

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávná premiéra nového hororového dramatu Světová válka Z v Londýně byla pro Brada Pitta dvojitým svátkem. Po jeho boku se poprvé po provedené amputaci prsou objevila i jeho milovaná partnerka Angelina Jolie.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Brad Pitt.

Článek

„Jsem hlavně šťastný, že Angelina je v pořádku a zdravá. A co se filmu týče? To si buďte jisti, že Světová válka Z bude pro vás nejsilnějším zážitkem letošního léta, jsem na tento film velice pyšný,“ říká úspěšný herec a producent snímku, majitel společnosti Plan B Entertainment Brad Pitt, který koncem roku oslaví neuvěřitelné padesátiny.

O kulatých narozeninách ještě nepřemýšlí. Ostatně říká, že dva krásné dárky právě dostal. A o čem Světová válka Z je? Jednoho dne se probudíte a všechny vymoženosti 21. století jsou najednou k ničemu. Hrozí totiž, že virová pandemie, vyvolaná zombie, zničí celou lidskou civilizaci. Virus se projevuje nebývalou agresivitou nakažených. Ti záměrně napadají jedince, kterým se nemoc zatím vyhýbá. Spasit svět může jen expert na řešení krizových situací při OSN Gerry Lane, který uprostřed apokalypsy musí najít zdroj nákazy.

Upoutávka na film Světová válka ZVideo: CinemArt

„Gerry ale neumí létat, neumí zabíjet padouchy, nevládne žádnými nadpřirozenými silami. Je to jen statečný otec, který chce za každou cenu udržet svou rodinu v bezpečí. A aby se mu to podařilo, může spoléhat jen na svůj intelekt, instinkt a zkušenosti. Proto mi byla role hlavního hrdiny tak sympatická, viděl jsem se v ní,“ říká s úsměvem slavný rodák z Oklahomy.

„Před pěti lety jsem o zombie nevěděl vůbec nic. Teď jsem na ně expert. Jsou stejně strašidelná jako peklo samo, věřte mi. Ale na rovinu, je to jen legrace na léto, něco, co jsem chtěl udělat proto, aby si to mí synové užili,“ směje se spokojeně oddaný otec šesti dětí – adoptovaného jedenáctiletého Maddoxe, devítiletého Paxe, osmileté Zahary a vlastních pětiletých dvojčat Vivienne a Knoxe a sedmileté Shiloh.

Vynachválit si Brada, který podle všech patří nejen k nejvšestrannějším hercům současnosti, ale i k nejslušnějším lidem v šoubyznysu, nemohou jeho kolegové, včetně německého režiséra Marca Forstera, známého i z podařené bondovky Quantum of Solace.

„Bradovy zkušenosti v mnoha žánrech a typech filmů jsou výjimečné. Nezapomenutelné momenty z postavy, kterou ve Světové válce vytvořil, jsou důvěrné a lidské. Právě ty pak vynikly v porovnání s masivní globální apokalyptickou krizí a vedou k tak výjimečnému a autentickému akčnímu thrilleru,“ pochvaluje si.

Foto: CinemArt

Nejstarší syny Maddoxe a Paxe vzali na londýnskou premiéru Světové války Z.

Dnes už málokdo přemýšlí o tom, jakou cestu Brad, nejstarší syn konzervativních křesťanů – školní inspektorky Jane a ředitele automobilové přepravní firmy Billa, urazil, než se k filmu dostal. Lákal ho totiž už od mládí. A tak místo aby dokončil studium novinařiny na univerzitě v Missouri, vydal se ve dvaadvaceti s 325 dolary v kapse v otřískaném buicku do Hollywoodu.

Než se dostal před kameru, nejprve poskakoval na ulici před místní restaurací v kostýmu kuřete a rozdával vzorky cigaret, dělal i doprovod dámám od striptýzu, které se bály jezdit samy v noci domů. Hollywood si ho všiml až v sedmadvaceti v roli vychytralého kovbojského podvodníčka ve filmu Thelma a Louise (1991). Pak to ale vzal hopem.

V roce 1995 už získal za 12 opic první oscarovou nominaci, v Sedmi letech v Tibetu (1997) se poprvé prosadil ve velké roli. Zanedlouho se vypracoval mezi hollywoodskou špičku, jeho mužná a hezká tvář přitahovala film, média i diváky. V americkém časopise People ho několikrát vybrali za nejvíce sexy muže na světě.

I když mu ženy nadbíhaly, v lásce byl Pitt poměrně stálý. Po krátkém románku s Angličankou Julií Ormondovou se při natáčení psychologického thrilleru Sedm opravdu poprvé zamiloval do Gwyneth Paltrowové.

Foto: Europe film

V roli svérázného otce v poetickém snímku Terrence Malicka Strom života (2011).

Zasnoubili se v roce 1996. Vztahu s oscarovou kráskou se však nečekaně stalo osudné Pittovo hostování v tehdy nejpopulárnějším seriálu Přátelé. Právě tam poznal Jennifer Anistonovou, kterou si v roce 2001 vzal. I toto snové manželství však po čtyřech letech skončilo. Ještě než stačily oschnout podpisy na rozvodovém rozsudku, v Hollywoodu kolovaly zvěsti, že se při natáčení thrilleru Mr. & Mrs. Smith (2005) Brad zamiloval do Angeliny Jolie.

Zpočátku to oba popírali a tvrdili, že je spojuje jediný společný zájem, humanitární akce, které už dříve Angelina jako velvyslankyně OSN objížděla. Nakonec se přiznali a v roce 2005 spolu začali žít. Dnes už jsou spolu osm let, vychovávají šest dětí a patří mezi první hvězdné páry Hollywoodu.

Kromě natáčení se oba stále věnují charitativní nadaci Jolie-Pitt Foundation, kterou založili v září 2006 jako světovou humanitární pomoc. Dárcovství v hodnotě mnoha miliónů dolarů od té doby poskytli na Globální akci pro děti, na Doktory bez hranic i na pomoc uprchlíkům, organizovanou OSN. Známá je jejich iniciativa při obnovení New Orleansu po ničivém hurikánu Katrina.

A jaká je tedy jeho bilance před padesátkou, kterou oslaví před letošními Vánoci? „Svoje jsem si už užil, teď mohu v klidu vychovávat děti a experimentovat. Vždycky jsem si přál velkou rodinu a to mi vychází. Přibylo i filmů, na které mohu být hrdý. Hlavně bych ale chtěl přispět k tomu, aby byl svět o malý kousek lepší. V tomhle směru jsem se strašně moc naučil od své statečné Angeliny,“ říká Brad Pitt.

Foto: Bontonfilm

Zupáckého amerického poručíka Aldo Rainea si zahrál v Tarantinových Hanebných panchartech (2009).

Víte, že…

S Angelinou stále zdokonalují nové rodinné sídlo, zámek Miraval v nádherné oblasti Provence, který opravili za 56 miliónů dolarů. Má 35 pokojů, dvě posilovny, saunu, místnost s kulečníkem, ohromný společenský sál a motocyklovou dráhu, vše vybavené nejmodernějším poplašným zařízením.

K pozemku, ve kterém je asi dvacet fontán, olivové stromy, jezero a les, patří i vinice, kde se letos urodilo jejich první víno. Mluví se o 150 000 lahvích růžového, nazvaného Miraval Côtes of Provence, které se bude prodávat ve značkových vinotékách a vybraných restauracích.

Novinkou je i právě dobudovaná malá rodinná zoo pro děti, kde mají kozy, lamy, husy, kachny, kuřata a králíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám