Hlavní obsah

Když se ozve prostata

Novinky, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stárnoucí muž, kterého začnou trápit potíže s nástupem močení a slabým proudem moči, by měl jít co nejdříve k lékaři. S velkou pravděpodobností jde o častou diagnózu: nezhoubné zvětšení prostaty (odborně BHP – benigní hyperplázie prostaty).

Foto: Profimedia.cz

Muž při konzultaci u lékaře

Článek

Ztrpčuje život zhruba 10 % padesátníků a 75 % šedesátníků. Dochází při něm ke zvětšování tohoto orgánu jinak velikosti vlašského ořechu, umístěného pod močovým měchýřem. Jeho sekret je součástí ejakulátu. Zvyšuje životaschopnost spermií.

Prostata obemyká močovou trubici. Když se zvětší, případně se v její tkáni zvýší napětí, dochází k útlaku močové trubice. Postiženého pak trápí pomalý nástup močení, slabý proud moči nebo jeho přerušování, pocit nedokonalého vyprázdnění, častější nutkání na malou, které ho budí i v noci a úniky moči.

V pokročilejších stádiích pak také noční pomočování a poruchy erekce. Může se u něho zvýšit riziko infekce močových cest, stejně jako samotné prostaty. Pokud se moč začne hromadit v měchýři, hrozí mu poškození a selhání ledvin. To je už dramatický stav.

Okamžitě k urologovi

„Pacient by měl jít k urologovi už při prvních příznacích potíží,“ zdůrazňuje MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., primář Urologické kliniky VFN v Praze. „Lékař ho vyšetří, včetně ultrazvuku močových cest, provede také vyšetření prostaty konečníkem. Smyslem není jen to, aby zjistil velikost prostaty, ale také vyloučil riziko rakoviny tohoto orgánu.“ Lékaři se zároveň zajímají o výši nádorového markeru tzv. PSA (prostatického specifického antigenu). Samozřejmě se vyšetřuje také moč.

Neoddalovat návštěvu lékaře

Ke zvětšení tohoto orgánu dojde většinou přirozeně kvůli tomu, že se u mužů naruší s přibývajícím věkem hormonální rovnováha. Řada se jich snaží vyřešit své potíže pomocí potravinových doplňků, které si koupí v lékárně. „Proč ne, ale určitě by to neměl být důvod, proč se vyhýbat návštěvě lékaře,“ upozorňuje doktor Zámečník. „Mohou s ním probrat své potíže, ale také se poradit, který z preparátů by byl v jejich případě ten nejlepší. Každopádně se musí vyloučit závažné onemocnění.“

Šetrnější operace

Pokud je stav nemoci pokročilý, musí se užívat léky. Jeden typ farmak uvolňuje napětí svalů v prostatě a v hrdle močového měchýře. Snížený tlak usnadňuje močení. Další skupina léků zmenšuje prostatu a zmírňuje projevy nemoci.

Tam, kde pacienta dlouhodobě trápí vážné potíže, bývá nutná operace. Lékaři při ní odstraní tkáň tohoto orgánu prostřednictvím řezu v podbřišku. Nebo ji zmenší jen částečně pomocí speciální elektrické smyčky, kterou pacientovi zavedou do těla močovou trubicí (transuretrální resekce prostaty, TURP). Tento zákrok považují specialisté za šetrnější a používají ho nejčastěji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám