Hlavní obsah

Zimbabwská vládní strana připravuje odvolání prezidenta Mugabeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimbabwská vládní strana chce odvolat prezidenta Roberta Mugabeho, pokud sám nerezignuje. S odkazem na vysokého činitele strany o tom informovala agentura Reuters. Mugabeho od středy zadržuje armáda, která v zemi de facto převzala moc.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe

Článek

Vojáci s autoritativním šéfem státu vyjednávají o jeho odstoupení. Do země se vrátil Mugabeho rival Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Vůdci vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) by se v pátek měli sejít, aby připravili rezoluci o odvolání Mugabeho, a umožnili tak zahájit proces sesazení, napsal Reuters. "Není cesty zpět," prohlásil stranický zdroj, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Armáda podle agentury AP uvedla, že v rozhovorech s Mugabem dosáhla významného pokroku ohledně prezidentova odchodu. Předák vlivných válečných veteránů podpořil zásah vojáků a řekl, že Mugabe nezůstane ve funkci. Třiadevadesátiletá hlava státu ale podle něj požádala ještě o několik dalších dní až měsíců. K demisi Mugabeho vyzval prezident sousední Botswany Ian Khama.

Mugabe poprvé na veřejnosti

Zimbabwský prezident se v pátek poprvé od převratu objevil na veřejnosti, když zavítal na univerzitu v metropoli Harare, kde se konalo slavnostní předávání diplomů. Mugabe však neučinil žádné prohlášení.

Mnangagwa se vrátil ve čtvrtek do Zimbabwe, sdělil agentuře AFP zdroj z jeho okolí. Mugabe 6. listopadu odvolal Mnangagwu z funkce viceprezidenta, což vyvolalo současnou krizi. Ministr informací tehdy uvedl, že Mnangagwa jevil "známky neloajálnosti".

O Mnangagwovi se v minulosti hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Byl dlouholetým spolupracovníkem hlavy státu a někdejším šéfem bezpečnosti a těší se popularitě mezi armádními generály a válečnými veterány. Reuters již dříve napsal, že armáda chce Mnangagwu v čele země.

Armáda pokračuje v zatýkání

Armáda, která má pod kontrolou Harare, v pátek oznámila, že pokračuje v zatýkání lidí blízkých prezidentovi a jeho manželce Grace. Reuters uvedl, že hlavním cílem armádní intervence je pravděpodobně zabránit Mugabemu, aby předal moc své dvaapadesátileté choti. Ta má podporu zejména mládežnického křídla ZANU-PF.

Ve čtvrtek agentury informovaly, že Mugabe nadále tvrdí, že zůstává jediným legitimním vládcem země, a nemíní dobrovolně odstoupit před volbami naplánovanými na příští rok.

Mugabe řídil bývalou britskou kolonii na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Zimbabwe již řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám