Hlavní obsah

Zemřel spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 87 let zemřel v sobotu židovský spisovatel a nositel Nobelovy ceny za mír Elie Wiesel. Oznámila to kancelář jeruzalémského památníku Jad vašem.

Foto: Jason Reed, Reuters

Elie Wiesel na snímku z roku 2010

Článek

"Jad vašem truchlí nad odchodem přeživšího holokaustu Elieho Wiesela, laureáta Nobelovy ceny, proslulého autora," uvedl památník na Twitteru.

Wiesel se narodil v dnešním Rumunsku. V roce 1944 byl s rodinou deportován do nacistického koncentračního tábora Osvětim-Birkenau. Prošel rovněž lágrem v Buchenwaldu.

Po válce a studiu na pařížské Sorbonně a následně přednášel ve Spojených státech.

Napsal přes 40 knih, v nichž reflektoval téma holokaustu. V českém překladu po roce 1989 vyšly například populární knihy Bible: Postavy a příběhy a Talmud: portréty a legendy, dále kniha rozhovorů Zlo a exil, vzpomínkový Návrat do Sighetu, Noc, Pátý syn, Příběhy proti smutku, Příběhy o naději nebo Příběhy o důvěře.

V roce 1986  obdržel Nobelovu cenu za mír. Ocenění získal za boj za obranu lidských práv a svou tvorbu. Byl držitelem i řady dalších ocenění včetně Řádu britského impéria či Řádu čestné legie.

V roce 1996 stál spolu s  Václavem Havlem a japonským filantropem Yoheiem Sasakawou u zrodu Fora 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám