Hlavní obsah

Zadržen druhý nejvyšší představitel Rudých Khmérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PHNOMPENH

Kambodžští policisté a představitelé tribunálu OSN soudícího genocidu v Kambodži za vlády Rudých Khmérů ve steřdu zadrželi nejvyššího žijícího představitele tohoto hnutí. Dvaaosmdesátiletý "bratr číslo dvě" Nuon Cheu byl přepraven vrtulníkem do hlavního města Phnompenhu.

Článek

"Dostali jsme příkaz, abychom dnes ráno vzali Nuon Cheu do vazby," řekl policejní důstojník Sem Sophal. "Všechny přístupové cesty k jeho domu byly uzavřeny." Nuon Cheu (vlastním jménem Long Bunruot) byl zadržen ve svém domě v Pailinu v severozápadní Kambodži v blízkosti thajských hranic. Čeká ho výslech, na jehož základě se rozhodne, zda stane před tribunálem. 

Žalobci mezinárodního trestního tribunálu vyšetřující zločiny Rudých Khmerů Nuon Cheu veřejně nejmenovali jako jednoho z podezřelých, ale všeobecně se soudí, že je jedním z pěti vysokých činitelů hnutí, kteří by před soudem měli stanout. Byl hlavním ideologem a stratégem hnutí, inicioval také řadu čistek.

Před mezinárodním trestním tribunálem se má zodpovídat ze zločinů proti lidskosti kvůli svému podílu na genocidě páchané na obyvatelích Kambodži během vlády Rudých Khmerů. V hnutí zaujímal druhé nejvyšší postavení po Pol Potovi, který zemřel na infarkt v roce 1998.

:. Nuon Cheu ve svém domě na snímku z roku 2005 Foto: ČTK/AP

Rudí Khmerové vládli v Kambodži v letech 1975 až 1979, kdy se snažili vytvořit beztřídní agrární společnost bez peněz. Násilnou převýchovu obyvatel provázel brutální teror. Na přelomu let 1978 a 1979 provedl sousední Vietnam do Kambodže invazi a zahnal Khmery do džungle. Jejich vůdce Pol Pot vedl proti všem pozdějším vládám partyzánskou válku. Teprve po vnitřních rozporech v 90. letech, kdy velká část povstalců přešla výměnou za amnestii na stranu obnovené monarchie, ztratil moc.

Panovaly obavy, že představitelé Rudých Khmerů se nikdy nebudou zodpovídat ze svých zločinů a dožijí v ústraní, protože tribunálu trvalo roky, než začal jednat. Letos v červenci byl ale do jeho rukou předán Kang Kek Ieu, který řídil neblaze proslulou věznici S-21 v Phnompenhu, kde byli údajní nepřátelé mučeni a pak odvezeni na popravčí pole. Kang Kek Ieu je jediným vůdcem Rudých Khmerů, který od roku 1999 čekal na proces ve vojenském vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám