Hlavní obsah

Za smrt novináře Chášukdžího padlo pět trestů smrti

– Rijád

Soud v Saúdské Arábii vynesl trest smrti nad pěti lidmi, kteří byli zapleteni do vraždy novináře Džamála Chášukdžího v Istanbulu, napsala agentura DPA s odvoláním na prohlášení veřejného prokurátora. Další tři obžalovaní stráví „za zatajování zločinu“ ve vězení dohromady 24 let.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Článek

Džamál Chášukdží byl kritikem politiky korunního prince Mohameda bin Salmána. Od roku 2017 působil v exilu ve Spojených státech. Loni 2. října byl zavražděn na saúdskoarabském velvyslanectví v Istanbulu, kam si přišel vyřídit dokumenty potřebné na svatbu. Z konzulátu už nevyšel a jeho tělo se nenašlo, zřejmě bylo rozřezáno a odvezeno z budovy konzulátu nebo rozpuštěno v kyselině či spáleno.

Saúdskoarabský princ připustil odpovědnost za vraždu novináře Chášukdžího

Blízký a Střední východ

Zatím není stále jasné, na čí příkaz byla vražda provedena. Princ Mohammed bin Salmán převzal odpovědnost za zločin, ale popřel, že by vraždu nařídil. Zvláštní zpravodajka OSN pro tento případ Agnes Callamardová dospěla k závěru, že existují důvěryhodné důkazy o možné osobní odpovědnosti korunního prince, napsala agentura DPA.

Bývalý poradce korunního prince Saúd Kahtání byl vyšetřován, ale nebyl obviněn, a nakonec byl propuštěn. Pro nedostatek usvědčujících důkazů byl propuštěn také někdejší náměstek šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmad Asírí.

Reklama

Výběr článků

Načítám