Hlavní obsah

Výbuch ve vojenském skladu zdevastoval největší město Rovníkové Guineje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bata

Nejméně dvacet mrtvých a více než 600 zraněných si vyžádala nedělní série silných explozí v kasárnách ve městě Bata v Rovníkové Guineji. Skoro každá budova v největším městě v zemi byla poškozena. Z kasáren, odkud se ozvalo nejméně pět mohutných výbuchů, stoupal mohutný sloup dýmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohutná exploze zdevastovala největší město Rovníkové GuinejeVideo: Reuters

 
Článek

Exploze se ozvaly kolem čtvrté hodiny odpoledne. „Nevíme, co se stalo, ale vše je zničené,“ křičeli lidé, kteří utíkali pryč zdevastovaným přístavem.

Ohromné škody přiznal v televizi TVGE i prezident Teodoro Obiang Nguema Mbasongo. Podle něj výbuch „způsobil škody na skoro všech domech a stavbách v Bate“. Požádal proto o mezinárodní pomoc.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sloup dýmu po explozi v kasárnách v Bate

Příčinou tragédie bylo podle něj „neopatrné zacházení s dynamitem“ v kasárnách Mondong Nkuantoma a vypalování polí u skladu místními rolníky. Ministerstvo obrany v prohlášení v neděli večer oznámilo, že požár v muničním skladu vedl k explozi munice velké ráže.

Záběry z dronu: Takhle vypadá bejrútský přístav půl roku po výbuchu

Blízký a Střední východ

Tlaková vlna vyrazila nejen všechny okna, ale odnesla i střechy budov. Místní lékař popsal pro TVGE, že nemocnice jsou po výbuchu přeplněné.

Ministerstvo zdravotnictví vyzývalo zdravotníky, aby zamířili do nemocnice ve městě pomáhat a požádalo o urychlené darování krve. Na stadionu bylo zřízeno covidové centrum pro méně závažné případy.

Obyvatelé museli být z centra evakuováni čtyři kilometry za město, uvedlo Radio Macuto. Důvodem je hustý kouř, který by mohl obsahovat nebezpečné zplodiny.

Přesná příčina tragédie a kdo ji zavinil, se ještě vyšetřuje. Ministerstvo obrany uvedlo, že podle předběžných údajů zemřelo dvacet lidí a 600 se jich bylo zranilo. Panují ale obavy, že obětí bude více, protože pod troskami mohou být pohřbena další těla.

Mohutné exploze v Rovníkové Guineji, desítky mrtvých

Svět

Ve městě Bata, které je v zemi největší, žije asi přes čtvrt milionu lidí, ale s okolím jich může být až 800 000. Hlavním městem země je Malabo na ostrově Bioko.

Bývalé španělské kolonii, která získala nezávislost v roce 1968, vládne tvrdou rukou už 42 let 78letý Obiang Ngumea Mbasondo. Jeho syn Teodoro Nguema Obiang Mangue je ministrem obrany a viceprezidentem, který by měl otce ve funkci hlavu státu nahradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám