Hlavní obsah

Volby neplatí, rozhodl s konečnou platností soud v Thajsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajský ústavní soud zrušil platnost předčasných voleb z počátku února. Ústavním soudcům se nelíbilo, že se ve všech částech země nehlasovalo ve stejný den, informoval v pátek server BBC.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová

Článek

Soud o zrušení výsledků voleb, které také v důsledku bojkotu opozice vyhrála vládnoucí Strana Thajců premiérky Jinglak Šinavatrové, rozhodl poměrem hlasů 6:3. Volby na mnoha místy vůbec neproběhly, protože opoziční demonstranti zabránili údajně až miliónům lidí odevzdat hlas. Dosud se hovořilo o tom, že v těchto místech se uskuteční doplňkové volby.

Ústavní soudci přitom před měsícem na žádost opozice odmítli anulovat výsledky hlasování. Opozice tehdy argumentovala tím, že těsně před volbami vyhlásila vláda výjimečný stav. Ten Bangkok zrušil teprve tento čtvrtek.

Není jasné, kdy se budou nové volby konat.

Thajskem zmítaly protivládní nepokoje od loňského listopadu. Většinou měly poklidný průběhu, přesto si vyžádaly nejméně 23 mrtvých a stovky zraněných.

Napětí v zemi mělo podle Šinavatrové zmírnit právě vypsání předčasných parlamentních voleb. Opoziční zástupci, kteří tvrdí, že vláda je zkorumpovaná a loutkou řízenou z exilu premiérčiným bratrem Tchaksinem Šinavatrou, to odmítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám