Hlavní obsah

Vojenský převrat uvrhl Mali v chaos

Bamako

Moci se v Mali chopili vojáci, kteří ve čtvrtek svrhli vládu prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého. Tvrdí, že prezidenta zadrželi a budou ho soudit. Při převratu vojáci rabovali a zabili jednoho člověka. Vzniklého chaosu využili vzbouřenci na severu země.

Foto: ČTK/AP

Vojáci v ulicích Bamaka

Článek

Povstalci z Malijské národní osvobozenecké armády (MNLA) začali obsazovat vládou opuštěná místa na severu země a postupují na jih. Údajně obsadili jeden z vojenských táborů poté, co se z něj stáhla armáda do města Gao.

Šéf pučistů kapitán Amadou Sanogo vyjádřil připravenost s povstalci vyjednávat: "Nejsem válečník... Možná si některé skupiny povstalců řeknou, že by se po nynějších změnách mohly sejít s novým vedením."

Ve čtvrtek pučisté oznámili konec "nekompetentního režimu" a slíbili, že obnoví civilní moc a nastolí vládu národní jednoty. Neuvedli ale kdy. Vzbouřenci uzavřeli hranice, rozpustili státní instituce, pozastavili platnost ústavy a vyhlásili zákaz nočního vycházení.

Sanogo se na tiskové konferenci omluvil obyvatelům za to, že na čtvrtečním rabování a vandalství v metropoli se podíleli někteří vojáci. Slíbil, že udělá vše, co je v jeho silách, aby zabránil veškerému podobnému násilí, jehož důsledkem bylo podle AFP i částečné vyhoření prezidentského paláce.

Neví se, kde je svržený prezident

O osudu svrženého prezidenta Tourého dosud nejsou hodnověrné zprávy.

"Zatím vám neřeknu, kde se Touré nachází. Daří se mu ale dobře, je v bezpečí. Také členové svržené vlády jsou v pořádku. Fyzicky nikomu z nich neublížíme. Ujišťuji vás ale, že stanou před kompetentními justičními orgány, před zraky maliského lidu," řekl v pátek kapitán Amadou Sanogo.

Podle zdrojů věrných prezidentovi je Touré "ve vojenském táboře v Bamaku, odkud řídí armádu".

Vojáci se údajně vzbouřili, protože nedostali víc prostředků na boj proti povstalcům na severu země, kde vyvíjejí aktivity ozbrojené islamistické skupiny včetně Al-Káidy v islámském Maghribu.

Pozastavená pomoc

Rada bezpečnosti OSN a EU i USA vyzvaly v pátek k okamžitému obnovení ústavního pořádku a demokraticky zvolené vlády. Žádají povstalce, aby zaručili bezpečnost prezidenta, vrátili se do kasáren a aby propustili na svobodu všechny zadržené odpovědné činitele.

USA pohrozily přehodnocením pomoci zemi, která ročně činí 137 miliónů dolarů. Pomoc Mali už pozastavila Světová banka a Africká rozvojová banka.

"Výbor rozhodl, že Mali bude pozastavena účast na všech aktivitách Africké unie, dokud nebude v zemi obnoven ústavní pořádek," citovala agentura Reuters prohlášení předsedy mírového a bezpečnostního výboru AU Paula Lola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám