Hlavní obsah

Vietnamské lodě více než tisíckrát narazily do našich, stěžuje si Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské úřady obvinily Vietnam, že jeho lodě více než 1400krát narazily do čínských plavidel nedaleko vrtné plošiny HD-981 ve sporném území u Paracelsových ostrovů. Když tam Čína na počátku května přesunula vrtnou plošinu, Vietnam zachvátily protičínské bouře, které si vyžádaly čtyři oběti. Vietnamci útočili na čínské podniky.

Foto: Reuters

Potápějící se vietnamská loď, do které narazilo čínské plavidlo.

Článek

Čína si stěžuje, že vietnamské lodě najížděly do kordónu čínských plavidel chránících plošinu. „Ve špičce to bylo dokonce 63 vietnamských plavidel, které se pokoušely prorazit čínský kordón a narazily do čínských vládních lodní v 1416 případech,“ stojí v prohlášení Pekingu.

Čína přišla s obviněním poté, co její loď potopila 26. května vietnamskou a Vietnam 7. června zveřejnil video z akce. Čína se hájí, že musela čelit akcím vietnamských lodí. [celá zpráva]

Paracelsovy ostrovy leží na hranicích mezinárodně uznávaného dvousetmílového pásma teritoriálních vod. Čínská plošina se ale při dvou zkušebních vrtech prováděných od 2. května nacházela na dvou místech ve vzdálenosti 133 a 156 námořních mil od pobřeží Vietnamu.

Čína si dělá nároky na celé Jihočínské moře. Odvolává se na tisíc let staré nároky a na situaci z druhé poloviny 20. století. V roce 1974 Čína podporující severní Vietnam ostrovy ovládla, když na nich porazila jihovietnamské jednotky.

Krátce po konci vietnamské války ale vazby Hanoje s Pekingem oslábly, když Čína podporovala v Kambodži Rudé Khmery násilím prosazující zemědělský komunismus. Když vietnamská vojska pomohla svrhnout brutální režim, vypukla v roce 1979 krátká pohraniční válka mezi oběma zeměmi.

Reklama

Související články

Čínská loď potopila vietnamskou

Čínské plavidlo narazilo do vietnamské rybářské lodi a potopilo ji. Oznámila to v úterý agentura AP s odvoláním na vietnamská média.

Výběr článků

Načítám