Hlavní obsah

V Thajsku obžalovali bývalou premiérku, hrozí jí až deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajský generální prokurátor vznesl v pondělí obžalobu proti bývalé premiérce Jinglak Šinavatrové za kontroverzní dotace týkající se obchodu s rýží. Bude-li shledána vinnou, hrozí jí až desetiletý trest vězení. Protikorupční úřad žádá, aby Šinavatrová nesla osobní odpovědnost za ztrátu, které její chování znamenalo pro státní rozpočet.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Jinglak Šinavatrová na archivním záběru

Článek

Rozhodnutí generální prokuratury oznámil nejvyšší soud, expremiérka v soudní síni nebyla. O tom, zda bude případ postoupen trestnímu soudu, se definitivně rozhodne 19. března.

V kauze rýže vláda od farmářů nakupovala úrodu za vyšší než tržní cenu a připravila tím státní pokladnu o miliardové částky. Protikorupční komise poslala ministerstvu financí dopis se žádostí, aby byla Šinavatrová pohnána před civilní soud za to, že tento mechanismus připravil stát o 600 miliard bátů (440 miliard korun).

Podle kritiků tak Šinavatrová odměňovala své stoupence, avšak ona sama tvrdí, že šlo o snahu pomoci zemědělcům.

Šinavatrová musela odstoupit loni v květnu po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se moci chopila armáda. Krátce potom se začalo hovořit o podvodech souvisejících s vládními dotacemi rýže a Šinavatrové bylo zakázáno na pět let působit v politice.

Reklama

Související témata:

Související články

Thajskou expremiérku obviní z korupce

Bývalá thajská premiérka Jinglak Šinavatrová bude obviněna z korupce a hrozí ji až desetileté vězení. Sdělila to místní prokuratura. Krátce poté zákonodárci...

Výběr článků

Načítám