Hlavní obsah

V Nigérii zmasakrovali stovky křesťanů mačetami

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lagos
Aktualizováno

Až pět set obětí si vyžádalo v neděli sektářské násilí v Nigérii u města Jos, uvedla agentura Reuters s odvoláním na úřad státu Plateau. Na vesnice obývané křesťany zaútočili z okolních hor muslimští muži vyzbrojení puškami a mačetami. Armáda v oblasti byla uvedena do pohotovosti a zasáhla.

Článek

Poradce vlády v nigerijském státě Plateau Dan Manjang řekl tiskové agentuře AFP: "Podařilo se zatknout 95 lidí, ale ve stejném čase bylo v aktu nenávisti povražděno přes pět set lidí." Původní zprávy uváděly sto až tři sta obětí.

Útok byl podniknut v neděli ráno, kdy z hor sestoupilo několik skupin muslimských radikálů a gangů. Mířili do vesnice Dogo-Nahawa a dvou sousedních. Když je obklíčili, začali střílet do vzduchu.

„Střelba měla vyhnat lidi z domů, a když vyšli ven, začali je stínat mačetami,“ uvedl pro agenturu Reuters Peter Jang, který útok přežil. Podle svědků se útočníci zaměřovali hlavně na ženy a děti.

„Svědci uvedli, že muslimští radikálové ze skupiny Hausa-Fulani přišli za zpěvu slov Alláh je veliký a vtrhli do domů, stínali svými noži a mačetami lidi včetně žen a dětí,“ uvedlo poradní fórum křesťanských starších v nigerijském státě Plateau.

Vesnice vymazaná ze světa

Spolupracovník křesťanské charitativní organizace Nadace Stefanus Mark Libdo sdělil, že bylo zabito nejméně 100 lidí. Navštívil vesnice Zot a Dogo-Nahawa, kde se mu podařilo zjistit 77 jmen obětí, a dodal, že tam bylo ještě dalších 25 těl.

„Viděli jsme většinou ty, kteří byli bezmocní, jako malé děti a staré muže, kteří nemohli utíkat, ti skončili na jatkách,“ doplnil. Podle něj je Zot vymazaná ze světa.

Armáda, která byla v oblasti rozmístěna po jednom z podobných střetů, které si vyžádaly asi 300 mrtvých, zasáhla, ale vraždění nezabránila. Místní křesťané však v její schopnosti po neděli ztratili víru. V lednu násilí propuklo poté, co křesťané zaútočili na mešitu. Ta byla postavena v křesťanské čtvrti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám