Hlavní obsah

V Jihočínském moři se drží v šachu vojenské lodě Číny a Filipín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila/Peking

Filipíny vyslaly do oblasti Scarborough Shoal (čínsky Chuang-jen) v Jihočínském moři už druhou vojenskou loď. Má podpořit největší filipínskou válečnou loď proti dvěma lodím čínské armády, které v místě chrání čínské rybáře. Ti podle Filipín ilegálně lovili v jejich vodách.

Foto: Reuters

Filipíny do oblasti vyslaly svoji největší válečnou loď.

Článek

Osm rybářských lodí objevila v oblasti filipínská válečná loď v neděli. Na místo pak dorazila čínská vojenská plavidla a zamezila filipínským námořníkům v přístupu k čínským rybářům.

Filipínská vláda si ve středu předvolala čínského velvyslance Ma Kche-čchinga a vznesla oficiální protest. Čína ale tvrdí, že sporná oblast je její a vyzvala filipínskou válečnou loď, aby z místa odplula.

Filipínské úřady rozhodly o vyslání druhého plavidla do oblasti, přestože obě strany tvrdí, že chtějí spor vyřešit diplomatickou cestou. "Je důležité, že diskutujeme, abychom našli diplomatické řešení. To by mělo být spravedlivé a funkční," citovala stanice BBC zástupce filipínského ministerstva zahraničí Raula Hernandeze.

O své nároky na oblasti v Jihočínském moři, jež mohou ukrývat bohatá naleziště ropy a zemního plynu, se pře šest zemí regionu: Čína, Filipíny, Vietnam, Brunej, Malajsie a Tchaj-wan. Čína si navzdory mezinárodním úmluvám vytyčujícím hranice ekonomických zón přímořských států nárokuje téměř celé Jihočínské moře, upozornila BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám