Hlavní obsah

V Indii se objevila u stovek lidí neznámá choroba. Hlášena je první oběť

Novinky, Jakub Štěpánek

Nejméně jeden člověk zemřel a dvě stovky se nakazily zatím neznámou nemocí v indickém svazovém státě Ándhrapradéš na jihu země. První osoby se zdravotními problémy se objevily v sobotu večer ve městě Eluru. Podle agentury AP si nakažení lidé stěžují na nevolnost, úzkosti a ztráty vědomí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii se objevila neznámá nemoc. Jeden člověk zemřel, stovky jsou v nemocnicíchVideo: AP

 
Článek

Na následky zatím neznámé nemoci zemřel v neděli večer 45letý muž, který byl o den dříve hospitalizován s příznaky podobnými epilepsii. Stěžoval si rovněž na nevolnost, uvedla AP s odvoláním na indickou agenturu PTI.

Mezitím bylo hospitalizováno asi 250 lidí, kteří mají podobné příznaky. Úřady v oblasti se nyní snaží zjistit původ nemoci. Kvůli podezření ze znečištění vody a následné otravy obyvatel provedly chemický rozbor, žádné známky kontaminace však údajně neobjevily. V nemocnici skončili i lidé, jejichž domácnosti nejsou připojeny na obecní dodávky vody.

Podle všeho nemoc nijak nesouvisí s pandemií koronaviru. Pacienti byli s negativním výsledkem testováni na covid-19 či na horečnatá onemocnění dengue a chikungunya. V pondělí do města dorazil expertní tým pověřený federální vládou, aby původ nemoci vyšetřil.

Premiér navštívil nemocnici

Nemocnici ve 200tisícovém městě už navštívil také Y. S. Jaganmohan Reddy, premiér státu Ándhrapradéš. Opoziční politik N. Chandrababu Naidu na twitterovém účtu požaduje nestranné a plnohodnotné vyšetření záhadné nemoci.

Situaci komplikuje také fakt, že právě stát Ándhrapradéš, kde žije zhruba 50 milionů lidí, patřil ke koronavirem nejzasaženějším místům v celé Indii. Od začátku pandemie se tam nakazilo přes 800 tisíc lidí, což zasadilo těžkou ránu tamnímu zdravotnictví, které se nyní musí potýkat s neznámou chorobou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám