Hlavní obsah

V Číně spadla severokorejská stíhačka, pilot chtěl zřejmě uletět

– Soul/Hong-kong

V Číně poblíž hranic s KLDR se v úterý zřítilo severokorejské letadlo. Zřejmě šlo o stíhačku. Čína pád menšího stroje na své území potvrdila s tím, že šlo o neidentifikovaný typ. Spadl na neobývaný přístřešek. Pilot zahynul. Podle jihokorejské tiskové agentury Jonhap se možná pokoušel uletět do Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Snímky severokorejských letadel jsou vzácné. Na tomto MiGu-19 ulétl v roce 2003 severokorejský pilot na jih do Su-wonu

Článek

Pád stroje potvrzují i fotografie vraku, píše BBC. Na trupu před ocasní plochou má výsostný znak KLDR . Podle expertů šlo o cvičnou dvoumístnou variantu proudového MiGu-15, který startoval z letiště v Sinidžu.

Sporné jsou zprávy o posádce a jejím osudu. Hongkongský list Ming-pao uvádí, že druhý pilot se katapultoval, ale nic neuvádí o jeho osudu a místě, kde se nachází. Naopak jihokorejská agentura Jonhap tvrdí, že pilot byl jen jeden a při havárii zemřel.

Jonhap tvrdí, se možná pokusil uletět do Ruska, protože Čína má s KLDR dohodu o vydání lidí, kteří přejdou hranice.

KLDR má ve výzbroji většinou starší sovětské stíhací stroje, nebo jejich čínské kopie, jako je MiG-19. Má ale i MiGy-21, MiGy-23 s měnitelnou geometrií křídla a dokonce MiGy-29. K výcviku ale dál používá MiGy-15, kterýžto typ bojoval už v korejské válce.

Reklama

Výběr článků

Načítám