Hlavní obsah

V Číně kvůli koronaviru začínají padat hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Koronavirus Covid-19 dostal šanci šířit se v období, kdy bylo snazší ho zvládnout. Čína se ale systematicky snažila krizi zamést pod koberec. Ve čtvrtek ale byli propuštěni tři oficiální činitelé. Starosta Wu-chanu navíc přiznal, že situaci nezvládl.

Foto: China Daily, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O místo přišel šéf komunistické strany provincie Chu-pej Ťiang Čchao-liang, předseda komunistů ve Wu-chanu Ma Kuo-čchiang a Čang Siao-ming, který šéfoval kanceláři pro zahraniční styky s Hongkongem a Macaem. Trojice vyhozených politiků už má své nástupce.

Starosta Wu-chanu, který je epicentrem nákazy, navíc přiznal v přímém přenosu pochybení, že krizi nezvládl „dostatečně dobře“, a nabídl svou rezignaci. „Názor veřejnosti je velmi důležitý. Nesu zodpovědnost a jsem připraven odstoupit,“ uvedl pro stanici CCTV starosta Čou Sien-wang.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Podle profesora Chicagské univerzity Daliho Yanga, který se soustředí na situaci v Číně, se jedná o krok, který posvětil čínský prezident Si Ťin-pching. „V sázce je hodně. Prezident chce tímto krokem ukázat, že má situaci pod kontrolou,“ vysvětloval Yang pro The Guardian.

Čína existenci koronaviru zveřejnila mnohem rychleji než v případě nákazy SARS z let 2002-2003. Postupem času ale začalo být jasnější, že místní vláda se v klíčových prvních týdnech systematicky snažila krizi zamést pod koberec. Tehdy dostal virus šanci šířit se v období, kdy bylo mnohem snazší ho zvládnout.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Šéfové čínské komunistické strany ve Wu-chanu Ma Kuo-čching (vlevo) a provincie Chu-pej Ťiang Čchao-liang přišli o svá místa.

Přítomnost nového viru přitom Čína mohla vyšetřovat už v prosinci, kdy na nákazu upozornil oftalmolog Li Wen-liang. Místo toho ale bezpečnostní síly 34letého lékaře perzekvovaly. O měsíc později se Li stal jednou z nejmladších obětí koronaviru a jeho případ vyvolal v Číně zřídka vídanou diskusi o svobodě projevu.

Čína hlásí dramatický nárůst nově nakažených

Svět

Bez svobodného tisku, voleb nebo většího prostoru pro občanskou společnost však mají obyvatelé jen velmi málo způsobů, jak své vůdce pohnat k zodpovědnosti. Místní oficiální činitelé se zodpovídají jen stranické hierarchii, která na první místo staví stabilitu a ekonomický růst.

Počet nově nakažených koronavirem Covid-19 přes noc na čtvrtek v epicentru nákazy provincii Chu-pej dramaticky narostl. Nově infikovaných přibylo skoro o 15 tisíc a na nákazu zemřelo dalších 242 lidí. Celosvětově počet infikovaných přesáhl 60 tisíc, mrtvých je téměř 1400 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám