Hlavní obsah

V Bangladéši rozsekali ateistického bloggera

Dháka

Rozběsněný dav ubodal ve čtvrtek večer v Dháce americko-bangladéšského bloggera a spisovatele Avidžita Roye, který bojoval ve svých příspěvcích za sekulární společnost. Tvrdí zastánci islámu mu opakovaně vyhrožovali smrtí. Policie zatím nikoho nezadržela, uvedla, že vyšetřuje muslimské sdružení, které vyzývalo na síti k vraždě sekularisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amerického bloggera zabili v Bangladéši sekáčky na masoVideo: Reuters

 
Článek

Spisovatel byl napaden a zavražděn, když se vracel z knižního veletrhu. Jeho žena, bloggerka Rafida Ahmadová, zvaná Bonna, která ho doprovázela, byla vážně zraněna. Roy zemřel v nemocnici, kam ho převezli v kritickém stavu.

Podle policie pár napadla skupina ozbrojených mužů, když mířil k stánku s čajem. Nejméně dva z útočníků měli sekáčky na maso. Zkrvavené ležely na místě činu. Vrazi zmizeli v davu. Jejich počet není znám. Manželka řekla listu Dhaka Tribune: „Dva gauneři nás napadli se sekáčky na maso u křižovatky TSC okolo 20.45.“

Foto: Rajib Dhar, ČTK/AP

Zraněnou manželku zavražděného bloggera Avidžita Roye Rafidu Ahmadovou odvážejí do nemocnice

Policista O. C. Siadžul Islám uvedl. „Nemáme žádnou jasnou představu o útočnících, ale policie se domnívá, že za útokem by mohli být ti, kteří napadli Hamajuna Azada, protože útoky jsou si podobné.“

Profesora Azada napadli v únoru 2004, když se vracel z knižního veletrhu. Později zemřel v Německu.

Royovi začali vyhrožovat poté, co se na svém blogu Mukto-mona (svobodná mysl)  opakovaně věnoval společenským tématům a propagoval sekulární pohledy a vědecké názory. Zejména odmítal náboženský fundamentalismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám