Hlavní obsah

Útok na afghánskou základnu Bagrám má čtyři oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Čtyři mrtvé a 14 zraněných si vyžádala mohutná exploze, která v sobotu otřásla spojeneckou základnou Bagrám v Afghánistánu. Upřesněný počet obětí oznámilo NATO ve svém prohlášení. Na základně působí i čeští vojáci, ti ale mezi oběťmi nejsou.

Článek

„Nástražné zařízení, které explodovalo na letišti Bagrám, si vyžádalo několik oběti. Čtyři lidí při útoku zemřeli a asi 14 jich bylo zraněno,” konstatovala Severoatlantická aliance v prohlášení. Původně se uváděli tři mrtví a třináct zraněných. Národnost obětí zatím zveřejněna nebyla.

Plukovník Jan Šulc z Generálního štábu Armády České ale řekl Českému rozhlasu, že čeští vojáci mezi oběťmi nejsou.

K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Na základu útočilo během let opakovaně.

Reportér Al-Džazíry sdělil, co mu k útoku řekl místní policista. Podle něj musel mít útočník oprávnění ke vstupu a důvěru ostrahy.

Bagrám je největší americkou základnou v Afghánistánu, kde působí nejvíce amerických vojáků. Nachází se nedaleko metropole Kábulu v provincii Parván v centrální části Afghánistánu. Jeho vnější ostrahu pomáhá zajišťovat 168 českých vojáků.

Atentát potvrzuje, jak se v Afghánistánu v posledních dvou letech zhoršila bezpečnostní situace.

Ve čtvrtek se stal terčem útoku ozbrojenců z řad Tálibánu německý konzulát v severoafghánském městě Mazáre Šaríf. Při atentátu zahynulo nejméně šest lidí a přes 120 utrpělo zranění. Němečtí zaměstnanci konzulátu vyvázli bez újmy. [celá zpráva]

Táliban uvedl, že útok v Mazáre Šarífu byl odvetou za nálet NATO z 3. listopadu na pozice vzbouřenců u Kunduzu. Podle OSN při této akci zahynulo 32 afghánských civilistů, včetně mnoha žen a dětí, a dalších 19 utrpělo zranění. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám