Hlavní obsah

Útočníci v Kongu přepadli televizi a letiště

Aktualizováno

Ozbrojení přívrženci konžského náboženského předáka přepadli dnes státní rozhlas a televizi, mezinárodní letiště a velení armády na vojenské základně v oblasti metropole Kinshasy. Podle ministra informací Lamberta Mendeho je ale vládní jednotky rychle porazily a 40 jich postřílely. Situaci tak mají pevně pod kontrolou, informovaly agentury.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Metropole Kinshasa v Konžské demokratické republice

Článek

Ozbrojenci obsadili nejprve budovu státního rozhlasu a televize, kde zadrželi několik lidí jako rukojmí. Novináři oslovení Reuters řekli, že kolem budovy televize, která přestala vysílat, policie vytvořila bezpečnostní kordon. Před přerušením vysílání se před kamerou objevili dva ozbrojenci s politickým prohlášením. V něm uvedli, že "přišel Gideon Mukungubila, aby (obyvatelstvo) osvobodil z rwandského otroctví".

Šlo zřejmě o přívržence náboženského předáka Paula Josepha Mukungubily, který se sám označuje za "proroka věčnosti" a který neúspěšně kandidoval proti současnému prezidentovi Josephu Kabilovi ve volbách v roce 2006.

Střílelo se také ve vojenském táboře Tshatshi, který leží nedaleko budovy ministerstva obrany a kde sídlí armádní velení. "Šestnáct ozbrojenců padlo na letišti, osm v televizi a 16 na generálním štábu. Nejsou hlášeny žádné civilní oběti a žádné oběti ani mezi bezpečnostními silami," prohlásil kolem poledne podle agentury AFP ministr Mende. Podle něj bylo ozbrojenců málo a byli také slabě vyzbrojení a zřejmě se pokusili vyvolat v hlavním městě paniku před oslavami Nového roku. Původně se spekulovalo i o možnosti, že šlo o pokus o státní převrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám