Hlavní obsah

Upadá v nemilost? Kimovu sestru nezvolili do politbyra

Novinky, Michal Sobotka
Pchjongjang

Kim Čo-jong, sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, nebyla na nedělním sjezdu zahrnuta mezi členy politbyra vládnoucí Korejské strany práce, uvedla severokorejská agentura KCNA. Ihned se tak objevily spekulace o tom, že diktátorova sestra upadla v nemilost, uvedl deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Sestra jihokorejského vůdce Kim Čo-jong

Článek

Vliv Kim Čo-jong totiž poslední roky spíš stoupal. V srpnu 2020 jí dokonce bratr předal odpovědnost za vztahy se Spojenými státy a Jižní Koreou, tedy dvěma úhlavními nepřáteli z vojenského hlediska. Stala se tak de facto druhou nejmocnější osobou KLDR, hned po svém bratrovi.

Kim Čong-un byl nově zvolen generálním tajemníkem

Svět

O tři roky dříve se navíc stala teprve druhou ženou v čele politbyra. „Na nějaké závěry je nyní brzy, stále je členkou ústředního výboru a je možné, že zaujímá další důležité posty,“ uvedl profesor Lim Eul-čchul z jihokorejské Kjungnamské univerzity, který se zabývá situací v Severní Koreji.

Nezvládli jsme vůbec nic, přiznal Kim

Svět

Podle experta Michaela Maddena ze Stimsonova centra ve Washingtonu si Kim Čo-jong užívá nejvyššího stupně vlivu na severokorejskou politiku nezávisle na tom, jestli je členkou politbyra. „Možná jsme si zvykli více Kimovu sestru vídat na veřejnosti, ale její kariéra se odehrává v pozadí, a ne někde na veřejných projevech,“ uvedl.

Kim Čong-un se naopak stal na sjezdu Korejské strany práce jejím generálním tajemníkem. Tento krok jen upevnil jeho moc, funkce byla kvůli tomu nově zřízena.

Reklama

Výběr článků

Načítám