Hlavní obsah

Thajského expremiéra obvinili z vraždy, nechal střílet do demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Bývalý thajský premiér Apchisit Vedžadžíva byl ve čtvrtek obviněn z vraždy v souvislosti se smrtí taxikáře, kterého při potlačování protivládních protestů zabily bezpečnostní složky země. Vedžadžívu a exvicepremiéra Sutepa Thaugsubana obvinil úřad pro speciální vyšetřování (DSI) z toho, že povolil k rozehnání protestů použití síly.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajský expremiér Abchisit Vedžadžíva

Článek

Při protestech a jejich potlačování policií bylo zabito více než 90 lidí a zhruba 1800 dalších bylo zraněno. Jednalo se o nejhorší politicky motivované násilí v Thajsku za celá desetiletí.

V rozhovoru s novináři po více než hodinu trvajícím sezení s činiteli DSI Vedžadžíva řekl, že formálně vzal na vědomí vznesené obvinění, ale vinu popřel. Jakmile prý pečlivěji prostuduje obvinění, předloží dokumenty podporující jeho tehdejší postoj. Už dříve uváděl, že nařídil použít ostré náboje, protože v zemi panoval chaos, demonstranti okupovali části Bangkoku a sami používali střelné zbraně. [celá zpráva]

V zemi tak pokračuje politický boj mezi stoupenci a oponenty dalšího thajského expremiéra Tchaksina Šinavatry, jehož svržení při vojenském převratu v roce 2006 vyvolalo v zemi rozkol a politickou nestabilitu. Vedžadžívu donutili během protestů v roce 2010 vypsat předčasné volby právě Šinavatrovi příznivci, kteří argumentovali, že Vedžadžíva byl úřadu uveden nezákonně. Ve volbách pak loni vyhrála Šinavatrova sestra Jinglak. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám