Hlavní obsah

Těla mrtvých Češek zůstávají v Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těla dvou českých turistek, které zemřely za dosud nevyjasněných okolností minulý týden v Egyptě, budou převezena do ČR v následujících dnech. Uvedla to mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová, aniž by řekla, kdy přesně. Některé předchozí zprávy přitom mluvily o možnosti jejich transportu v úterý nebo ve středu.

Hurghada patří k nejoblíbenějším egyptským letoviskům. Ilustrační foto

Článek

"Rakve jsou zapečetěné v Káhiře a čekají na převoz. Ten se očekává v následujících dnech," sdělila mluvčí Černínského paláce krátce před 17.00 SELČ.

Rakve byly pro převoz do ČR zapečetěny již v úterý. Všech úkonů se účastnila i česká konzulka v Egyptě, která se do Káhiry vrátila z Hurghady, kde byla zase k dispozici zbývajícímu členu české rodiny. Muž tam stále zůstává a je k dispozici egyptské policii při vyšetřování. Obviněný z ničeho není.

"Ohledně tohoto českého občana nenastal žádný nový posun," uvedla Grohová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo Maps

Místní úřady muži již vrátily cestovní pas, zemi však zatím opustit nesmí, protože je prý jedinou osobou bezprostředně spojovanou s případem a egyptská policie ho potřebuje k dalšímu vyšetřování. Otec rodiny v úterý večer v televizi Nova popřel, že by měl podíl na smrti své manželky a dcery.

České turistky - podle České televize 36letá žena a její osmiletá dcera - zemřely v hotelovém pokoji minulý týden v noci na úterý. Muž, který manželku a dceru nalezl mrtvé, prohlásil, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Nejdříve se spekulovalo o otravě z jídla, ředitel nemocnice v Hurghadě ale později Českému rozhlasu řekl, že na žaludky žen musel působit silný jed, který nejspíš požily v nápoji.

Deník Blesk uvedl s odvoláním na nejmenovaný zdroj, že obě Češky měly být pojištěny na vysoké částky hned u dvou pojišťoven. Pokud by se jim stal úraz či by zemřely, má být vyplaceno takzvané oprávněné osobě plnění v řádech několika miliónů korun.

Oprávněnou osobou je přitom právě otec, respektive manžel zesnulých. Pokud by se ovšem prokázala jeho vina na smrti obou žen, žádné peníze by nedostal, napsal Blesk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám