Hlavní obsah

Súdán po vraždách demonstrantů zavřel školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Súdánské úřady oznámily uzavření školních zařízení v celé zemi od středy „až do odvolání”, uvedla agentura AFP s tím, že tento krok následoval po zabití šesti demonstrantů včetně pěti středoškoláků během pondělních protestů ve městě Ubajjid v centrální části země.

Foto: Reuters

Demonstrace v Chartúmu.

Článek

Zabití středoškoláků vedlo i k odvolání rozhovorů mezi vládnoucí vojenskou juntou a občanským hnutím, naplánovaných původně na úterý.

„Ředitelé dostali rozkazy od guvernérů všech států zavřít mateřské, základní a střední školy až do dalšího pokynu,“ informovala státní tisková agentura.

Studenti v súdánském státu Severní Kurdufán, jehož je Ubajjid hlavním městem, v pondělí podle AFP protestovali kvůli nedostatku chleba a paliva. Střelci ze zálohy pět z nich zabili a dalších šest desítek zranili.

Stanice BBC uvedla, že smrt studentů vyvolala v několika městech včetně metropole Chartúmu v pondělí večer novou vlnu protestů. Súdánské úřady následně v několika městech vyhlásily zákaz nočního vycházení na dobu neurčitou. V úterý stovky školáků s vlaječkami znovu protestovaly v ulicích hlavního města. „Zabít studenta je jako zabít národ,“ skandovali podle zpravodaje AFP mladí demonstranti, z nichž někteří byli ve školních uniformách.

Vůdce súdánské armády Abdal Fattáh Burhán v úterý zabití studentů odsoudil. „Co se stalo v Ubajjidu je politováníhodný a smutný čin, zabíjení nevinných občanů je nepřijatelné a odmítáme to,“ uvedl Burhán. Incident označil za zločin a vyzval viníky, aby okamžitě přijali odpovědnost.

Spekuluje se přitom, že se na akci mohly podílet příslušníci některé armádní jednotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám