Hlavní obsah

Severní Korea už nechce Japonce u jednacího stolu

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG

Severní Korea žádá, aby se už Japonsko neúčastnilo multilaterálních jednání ohledně ukončení jejího nukleárního programu. Státní média Japonce obvinila, že proces torpédují.

Článek

Japonsko odmítá KLDR poskytnout požadovanou ekonomickou a energetickou pomoc. Tokio tvrdí, že Pchjongjang nevyšetřil úplně osud sedmnácti Japonců unesených v sedmdesátých a osmdesátých letech.

Jižní Korea, další z šestičlenné skupiny zemí, které o severokorejském programu jednají, naznačila, že japonskou část pomoci by mohl poskytnout jiný donátor.

Severní Korea provedla před dvěma lety jaderný test. Na nátlak USA, Číny, Ruska, Japonska a Jižní Koreje nakonec souhlasila se zastavením nukleárních aktivit. Má za to dostat milión tun paliv. Pchjongjang začal rozebírat svůj hlavní jaderný komplex v Jongbjonu loni v listopadu. Symbolicky také zničil hlavní chladící věž.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

Proces ukončení programu však dál provázejí potíže. Poslední nastávající roztržku vyřešily minulý týden Spojené státy, když odstranily KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus. Mezinárodní inspektoři pak znovu dostali povolení ke kontrolám. Japonsko krok Američanů označilo za politováníhodný. Únosy svých občanů považují za teroristické činy.

Reklama

Výběr článků

Načítám