Hlavní obsah

Separatisté v Kamerunu unesli desítky žáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednaosmdesát lidí, především žáků místní školy, bylo uneseno v pondělí ve městě Bamenda na severozápadě Kamerunu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na armádní zdroje. Za únosem zřejmě stojí anglojazyční separatisté na severozápadě převážně frankofonního Kamerunu.

Foto: Reuters TV, Reuters

Separatisté v Kamerunu mávají svými vlajkami (ilustrační foto)

Článek

„Celkem bylo uneseno 81 lidí včetně ředitele. Odvlekli je do buše,“ uvedl vojenský zdroj. Většinu unesených tvoří děti na druhém stupni školy, ale odvlečeni byli i jeden z učitelů a řidič. Mluvčí vlády uvedl, že kabinet případ sleduje, ale nemůže k němu říci více. Podle serveru Journal du Cameroun bezpečnostní síly v provincii už spustily záchrannou akci.

Únosci podle agentury DPA požadovali uzavření školy, řekl reverend místní presbyteriánské církve Samuel Fonki Forba: „Požádali nás, abychom zavřeli školu, aby mohli propustit studenty. Nemáme jinou možnost, zavřeme školu.”

Separatisté, kteří jednostranně vyhlásili samostatnou Ambazonii, vydávají v oblasti vlastní pasy a tisknou peníze, uzavřeli školy a vyhlásili zákaz vycházení.

Nechtějí používat francouzštinu

Separatistické hnutí vzniklo v roce 2017 poté, co vláda rozehnala opakované protesty. Zahájili je v roce 2016 učitelé a advokáti, kteří vstoupili do stávky na protest proti tomu, že musejí používat francouzštinu. Zásahy vládních sil proti vzbouřencům si vyžádaly desítky obětí jak na straně vzbouřenců, tak policistů a vojáků. [celá zpráva]

Bamendu a další města na severovýchodě země opustila část obyvatel, která odešla do bezpečnější frankofonní části.

Napětí sahá hluboko do minulosti. Po první světové válce německou kolonii získala z větší části Francie, ale severozápadní část měli pod kontrolou Britové. Před vyhlášením nezávislosti v roce 1960 obyvatelé v oblasti hlasovali, že chtějí být součástí Kamerunu a nepřipojit se k Nigérii. Stěžují si však, že je vláda upozaďuje.

Ve střetech mezi separatisty a armádou zahynul na konci října americký misionář Charles Trumann Wesco, který do země přijel před čtrnácti dny i s osmi dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám