Hlavní obsah

Příčinu Floydovy smrti jsem pouze odhadoval, vypověděl u soudu lékař

Minneapolis

Lékař z pohotovosti, který po marných oživovacích pokusech prohlásil amerického černocha George Floyda za mrtvého, před soudem v Minneapolisu uvedl, že v té době pouze odhadoval, že příčinou smrti byla s největší pravděpodobností zástava srdce kvůli nedostatku kyslíku. Informovala o tom agentura AP.

Policejní kamery zaznamenaly poslední chvíle Floydova života Video: MINNEAPOLIS POLICE DEPARTMENT, Novinky/AP

 
Článek

Doktor Bradford Langenfeld před soudem vypovídal na začátku druhého týdne ostře sledovaného procesu s bývalým policistou Derekem Chauvinem, který loni v květnu neozbrojeného Floyda při zatýkání na devět minut kolenem přitlačil k zemi přesto, že si zatýkaný opakovaně stěžoval, že nemůže dýchat.

Obžaloba se snaží dokázat, že Floyd zemřel na nedostatek kyslíku v důsledku tlaku Chauvinova kolena. Podle obhajoby naopak smrt způsobila Floydova předchozí konzumace drog a celkově jeho špatný zdravotní stav.

Síla použitá proti Floydovi byla naprosto zbytečná, řekl u soudu vyšetřovatel

Amerika

Chauvin, který je běloch, je obviněn mimo jiné z vraždy. Počínání jeho i jeho kolegů zachycené kamerami kolemjdoucích rozpoutalo masivní protesty po celých Spojených státech i v zahraničí a stalo se rozbuškou pro nové polemiky o policejní brutalitě a „systémovém rasismu“ v USA. Soud s hlavním aktérem případu živě přenášejí televize a podle deníku The New York Times (NYT) se řadí mezi nejostřeji sledované americké procesy posledních desetiletí.

Langenfeld řekl, že Floydovo srdce přestalo bít již předtím, než dorazil do nemocnice. Dodal, že mu záchranáři sdělili, že se pacienta snažili oživovat 30 minut. Na dotaz prokurátora Jerryho Blackwella lékař uvedl, že na základě informací, které měl k dispozici, byla smrt udušením „pravděpodobnější než ostatní možnosti“.

Dívka, která natočila zásah proti Floydovi, trpí výčitkami, že mu nepomohla

Amerika

Chauvin a jeho tým se porotu snaží přesvědčit, že obžalovaný jednal v souladu se svým výcvikem a že Floydovu smrt způsobilo užívání drog a jeho celkový zdravotní stav. Langenfeld po dotazu obhájce, zda některé léky mohou způsobit nedostatek kyslíku v organismu, uznal, že fentanyl a metamfetamin – které byly oba nalezeny ve Floydově těle – mohou takzvanou hypoxii způsobovat.

Soudní patolog označil úmrtí Floyda za zabití, tedy usmrcení člověka jiným člověkem. Souhrnná zpráva uvádí, že Floyd zemřel na „kardiopulmonální zástavu“ a „stlačení krku“. Konstatuje též intoxikaci fentanylem a předchozí užívání metamfetaminu, což však nebylo „příčinou smrti“.

Argument obhajoby, že se obžalovaný při zatýkání Floyda zachoval podle předpisů, dnes před soudem vyvracel šéf policie v Minneapolisu Medaria Arradondo. Porotě sdělil, že chování Chauvina „v žádném případě“ neodpovídá směrnicím, výcviku, etice ani hodnotám policejního sboru.

„Měl přestat, když se pan Floyd přestal bránit a když se zcela jasně snažil dát slovy najevo, že je mu špatně,“ řekl podle agentury DPA Arradondo, který Chauvina a další tři policisty ze sboru propustil. Chauvin podle něj porušil nejen direktivy pro použití síly, ale i předpisy o deeskalaci situace a poskytnutí pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám