Hlavní obsah

Při požáru nemocnice v Kalkatě se udusilo přes 89 lidí, nemohli se dostat ven

Novinky,
Kalkata
Aktualizováno

Na 89 stoupl počet obětí pátečního požáru pětipatrové nemocnice AMRI a domu s pečovatelskou službou na jihu indické Kalkaty. Informovala o tom místní policie, která dál prohledává budovu patřící k nemocnici. Podle informací svědků mohou být stále uvnitř uvěznění další lidé, uvedly ČTK a BBC. V nemocnici o 190 lůžkách bylo 160 pacientů.

Článek

Ještě deset hodin po začátku požáru byli v budově uvězněni lidé.

Foto: Rupak De Chowdhuri , Reuters

Hasiči evakuují pacienta v Kalkatě.

Jeden ze zachráněných uvedl: "Vzbudili mě pečovatelé a táhli mě dolů po schodech. Viděl jsem deset nebo 15 pacientů na vrcholu schodiště, kteří se pokoušeli dostat dolů."

Požár zuřil pět hodin, než jej hasiči dostali pod kontrolu. Počet obětí je vysoký, protože hořet začalo v přízemí a lidi z vyšších pater bylo nutné evakuovat, což se ne vždy povedlo. "Pacienti se udusili v kouři," uvedl západobengálský ministr pro rozvoj Firhad Hakim.

 V budově byli uvězněni pacienti

Ještě před příjezdem hasičů se pokoušeli z budovy zachránit pacienty lidé ze sousedství. Podle jednoho ze svědků Pradípa Sarkara ale trvalo hasičům více než hodinu, než přijeli na místo požáru. Někteří lidé v hrůze skákali z oken. Pětatřicetiletá Ananya Das vypověděla: "Dokázala jsem se dostat k východu a pak jsem vylezla z okna. Viděla jsem hodně těl."

Hasiči rozbíjeli okna a s použitím lan a žebříků se snažili dostat ven osoby uvězněné v prvním a druhém patře. Zraněné odnášeli do sousední nemocnice na nosítkách nebo na kolečkových křeslech.

"Převezli jsme padesát pacientů do vedlejší nemocnice. V tuto chvíli je situace zlá," řekl velitel hasičské brigády Gopal Bhattačarja AFP.

Porušení předpisů

Požár propukl v přízemí, které mělo původně sloužit jako parkoviště, ale využívalo se jako skladiště hořlavého materiálu. Příčinu požáru policie vyšetřuje. Zjistila závažná porušení bezpečnostních předpisů. V přízemí parkovala auta, byly tam uložené hořlavé materiály, zdravotnický materiál a současně tam působilo onkologické oddělení.

Banardžívoá uvedla, že nemocnice přišla o licenci. Když přijela na místo tragédie, byla zaskočena, jaký chaos tam panoval. Slíbila také tvrdé tresty všem, kteří porušili předpisy.

Foto: Rupak De Chowdhuri , Reuters

Hasiči evakuují pacienta v Kalkatě.

Požáry v Kalkatě jsou časté, od roku 2008 zažilo město deset velkých. Většinou je způsobily zkraty elektrického vedení.

Soukromá nemocnice AMRI je moderní a je pro movitější klienty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám