Hlavní obsah

Při nových potyčkách v Egyptě přišly o život tři ženy

Káhira

Tři ženy, včetně 17leté dívky, přišly v pátek o život při nejnovějších potyčkách mezi stoupenci a odpůrci sesazeného prezidenta Muhammada Mursího. Podle egyptských zdravotnických zdrojů dalších 13 osob utrpělo zranění.

Foto: ČTK/AP

Egypt v pátek zasáhly další masové demonstrace na podporu svrženého prezidenta Mursího.

Článek

Oběti jsou hlášeny ze střetů mezi znesvářenými stranami v městě Mansúra v deltě Nilu. Smrt nebo zranění způsobila podle agentury AFP mimo jiné střelba z brokovnice. Podle původních informací měl být mezi oběťmi nezletilý chlapec.

 Egypt v pátek zasáhly další masové demonstrace na Mursího podporu. Armáda v Káhiře nasadila slzný plyn proti účastníkům protestů, kteří se dostali do potyček střety.

Desetitisíce přívrženců Mursího se sešly v ulicích Káhiry a dalších egyptských měst, kde žádaly, aby se Mursí coby islámský lídr vrátil zpět do úřadu. Vojáci zasáhli zatím jen proti skupině demonstrantů, která se přiblížila k prezidentskému paláci.

Tisíce stoupenců Mursího a Muslimského bratrstva se shromáždily hlavně v Káhiře, kde řada z nich přes noc tábořila před mešitou na předměstí Nasr City.

Odpůrci Mursího islamistů se rozhodli dnes demonstrovat na centrálním náměstí Tahrír za urychlené stanovení termínu předčasných voleb.

Muslimské bratrstvo, z jehož řad Mursí vzešel, obviňuje šéfa armády Sisiho ze zorganizování puče a ze svržení prvního egyptského prezidenta vzešlého ze svobodných voleb. Armáda argumentuje tím, že musela zasáhnout po mohutných pouličních protestech proti Mursímu, který byl kritizován za svou nekompetentnost a zaujatost. Poukazuje na to, že byla ustavena prozatímní vláda, která má připravit volby. Kabinet dočasného premiéra Házima Biblávího ale nezahrnuje žádné členy Mursího Muslimského bratrstva ani jiných islamistických stran, původně ve vládě zastoupených.

Armáda varuje před násilím

Prozatímní egyptský prezident Adlí Mansúr vyzval ve čtvrtečním projevu k národu obě znepřátelené strany k usmíření. Velení armády pak apelovalo na všechny občany země, aby se vzdali jakékoli formy násilí. Armáda zdůraznila, že proti každému podobnému projevu zasáhne.

Armáda sesadila Mursího 3. července po předcházejících masových protestech proti jeho vládě. Od té doby si už střety obou táborů i útoky islamistů proti vojákům a policistům vyžádaly desítky lidských životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Egyptský fotograf natočil vlastní smrt

Na internetu se objevilo video pořízené 26letým fotografem jedněch egyptských novin, který se zúčastnil pondělní demonstrace příznivců svrženého prezidenta...

Výběr článků

Načítám