Hlavní obsah

Před dýmající sopkou uteklo pět tisíc Indonésanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta
Aktualizováno

Přes 5200 lidí už uprchlo z domů v západní Indonésii po sérii silných sopečných erupcí vulkánu Sinabung na severu Sumatry. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indonéská sopka Sinabung chrlí kouř a popelVideo: Reuters

 
Článek

„Zatím jsme evakuovali 5265 lidí ze sedmi vesnic,” řekl AFP místní mluvčí vlády Robert Peranginangin. „Všichni lidé jsou velmi vyděšení, protože se sopka neuklidňuje.”

Foto: Binsar Bakkara, ČTK/AP

Vesničané kráčejí po cestě pod sopkou Sinabung

Vláda vyhlásila evakuační oblast v okruhu tří kilometrů kolem sopky, ale utíkají i lidé, kteří žijí ve větší vzdálenosti od vulkánu, dodal mluvčí. „Necítí se v bezpečí, propadají panice. Raději se uchylují na bezpečná místa, jako jsou kostely a mešity,” uvedl.

Foto: Binsar Bakkara, ČTK/AP

Školáci jdou krajinou zasypanou sopečným popelem po cestě pod sopkou.

Od začátku listopadu chrlí sopka Mount Sinabung na severu ostrova Sumatra rozžhavený popel a kamení až do výše sedmi kilometrů, vytéká z ní i láva. Sopka se probudila k činnosti letos v září poprvé od roku 2010. Za tři měsíce se evidují tři erupce.

Foto: Binsar Bakkara, ČTK/AP

Pod sopkou Sinabung odstraňují popel ze střech

V Indonésii jsou desítky aktivních sopek. V srpnu zemřelo pět lidí a stovky musely být evakuovány z malého ostrova v provincii Východní Nusa Tenggara po erupci místní sopky. Nejaktivnější sopka v zemi, Mount Merapi na ostrově Jáva, při sérii erupcí v roce 2010 zabila více než 350 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám