Hlavní obsah

Počet obětí pádu továrny v Dháce stoupl na 1126

– Dháka

Počet obětí ze zříceného osmipodlažního komplexu na předměstí bangladéšské Dháky, v němž bylo pět textilních továren, v neděli stoupl na 1126 poté, co byla z trosek vytažena další mrtvá těla. Informovaly o tom místní úřady 19 dní po tragédii. Bilance přitom bude pravděpodobně dál stoupat, protože záchranáři zatím neodklidili všechny trosky.

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Bangladéšští vojáci a záchranáři u spadlé budovy

Článek

Nikdo nedokáže říct, kolik lidí 24. dubna pracovalo v komplexu Rana Plaza, kde se šily oděvy pro řadu západních značek a obchodních řetězců, když se budova složila jako domeček z karet. Zachránit se podařilo 2438 lidí, přičemž zatím poslední přeživší byla vytažena z trosek v pátek – 17 dní po katastrofě.[celá zpráva]

O víkendu lékaři oznámili, že se pomalu zotavuje, byť stále trpí dehydratací, stresem a návaly paniky.

Zvýšení mezd

Bangladéšská vláda v neděli informovala o vytvoření komise, jejímž úkolem bude rozhodnout o zvýšení minimální mzdy pro dělníky v textilkách. Reagovala tak nejen na neštěstí v Dháce, ale také na protesty desítek tisíc lidí nespokojených s hrozivými podmínkami v bangladéšském textilním průmyslu.

Běžný zaměstnanec bangladéšské textilní továrny, kde pracují převážně ženy, má plat nižší než 40 dolarů (asi 800 korun) měsíčně. Tuto částku papež František postavil na roveň otrocké práci. Minimální mzda byla naposledy zvýšena o 80 procent v listopadu 2010.

V Bangladéši je asi 4500 textilních továren. Země je druhým největším výrobcem oděvů na světě a toto průmyslové odvětví s objemem 20 miliard dolarů ročně se v loňském roce postaralo o zhruba 80 procent veškerého exportu.

Reklama

Výběr článků

Načítám