Hlavní obsah

Počet obětí koronaviru šplhá k tisícovce

Počet obětí po nákaze novým typem koronaviru opět stoupl. Čína hlásí, že za neděli zemřelo 97 lidí, celkem si nákaza vyžádala přes devět stovek mrtvých. Zvýšil se také počet infikovaných. Nejnovější statistiky uvádějí, že jich je přes 40 tisíc, píše agentura DPA.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nemocní ve městě Wu-chan, epicentru nákazy.

Článek

Počet nově nakažených osob v pevninské Číně se v neděli zvýšil poté, co v sobotu tempo nárůstu zpomalilo poprvé od 1. února, poznamenala agentura Reuters.

Nové oběti jsou v drtivé většině hlášeny z centrální provincie Chu-pej, která je ohniskem epidemie. V neděli evidovala 91 mrtvých, z toho 73 ve svém hlavním městě Wu-chanu. Nebezpečný koronavirus si tak v provincii Chu-pej vyžádal už 871 životů. Tamní úřady evidují rovněž 2618 nových případů onemocnění. Dohromady jich tak provincie má už 29 631. Počet nakažených v pevninské Číně vzrostl na 40 171.

Na koronavir zabral lék vyvinutý Čechem

Amerika

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Nemoci podlehne odhadem přes dvě procenta nakažených.

Nákaza se v menší míře dosud rozšířila do dalších téměř tří desítek zemí, úmrtí mimo pevninskou Čínu ale potvrdily zatím jen Filipíny a Hongkong. V počtu obětí už o víkendu nový koronavirus překonal epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám