Hlavní obsah

Po zřícení černé stavby v Bombaji je už sedm desítek mrtvých

Zřícení nelegálně stavěné výškové budovy v indické Bombaji zavinilo smrt už 72 lidí. O nové bilanci na základě údajů od policie v sobotu informovala agentura Reuters. Záchranářům se podařilo vyprostit ženu, která byla zavalená 36 hodin. Pátrání po dalších pohřešovaných pokračuje, ale naděje, že bude nalezen ještě někdo živý, každým okamžikem pohasíná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bombaji vyprošťují z trosek budovy těla obětíVideo: Reuters

 
Článek

Dalších 70 lidí utrpělo zranění, když se sedmipodlažní budova složila jako domeček z karet. Mezi oběťmi je i 17 dětí. Celkem bylo v okamžiku neštěstí v budově 100 až 150 lidí, většinou jejích obyvatel a stavebních dělníků.

Záchranáři s kladivy, pilami a zvedáky za asistence jeřábů a buldozerů celý pátek prohledávali trosky a pátrali po obětech a přeživších. Podařilo se jim vyprostit dvě živá batolata, což přihlížející dav uvítal potleskem a nadšenými výkřiky, napsala agentura AFP.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Dělníci odklízejí trosky budovy.

Stavba podle policie neměla potřebná úřední povolení. První čtyři patra již byla v užívání a nacházely se tam byty a kanceláře. Další čtyři podlaží dělníci přistavovali, z toho tři již dokončili. Ze zřícené budovy zbyla jen asi osm metrů vysoká vrstva betonových trosek a ocelových nosníků.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Dělníci odklízejí trosky budovy.

Prozatím není známo, proč se budova zhroutila. Místní stavební úřady začaly neštěstí vyšetřovat a prověří také další nedávno postavené objekty v okolí. Obdobné případy nejsou v Indii výjimečné; často je zaviní nerespektování stavebních předpisů a narušená statika při četných přestavbách. Běžné je i používání nekvalitního materiálu.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Záchranáři odnášejí tělo oběti v Bombaji

Při jednom z nejhorších podobných neštěstí z posledních let v roce 2010 zahynulo 69 lidí a více než 80 bylo zraněno, když se v Dillí zřítil při přestavbě obytný blok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám