Hlavní obsah

Po koronaviru napadá Indy černá plíseň

Právo, ČTK, BBC, znk

Indii svírá dvojí smrtelné nebezpečí: z jedné strany nadále rychle se šířící nový typ koronaviru, z druhé pak četné případy mukormykózy, která napadá lidi zotavené z covidu-19.

Foto: Rupak De Chowdhuri, Reuters

Žena připojená na kyslík ve svém domě. Nemocnice v Indii nemají kvůli přívalům nemocných covidem-19 volná lůžka, dobrovolníci rozvážejí kyslíkové přístroje do domů nemocných.

Článek

Varování před nemocí, které se lidově říká „černá plíseň“ podle toho, že jedním z jejích projevů je zčernání kolem nosu, vydali tamní lékaři už začátkem měsíce. Působí rozmazané nebo dvojité vidění, bolesti na hrudi, dýchací obtíže a vykašlávání krve, napadá zejména dutiny, plíce i mozek.

Využívá slabé imunity

Podle expertů by příčinou výskytu mukormykózy u pacientů po onemocnění koronavirem mohly být steroidy, které se používají při léčbě vážných případů covidu-19 a oslabují imunitu organismu. Náchylnější k „černé plísni“ jsou i lidé s cukrovkou, tedy bezmála pětina dospělé populace.

V uplynulých týdnech země zaregistrovala tisíce případů černé plísně – nejvíce v Maháráštře, ale také v okolních státech Madhjapradéš, Harijána, Telangána a Gudžarát. Stovky nemocných musely být hospitalizovány a nejméně devadesát jich zemřelo. Ve třech nemocnicích v hlavním městě Dillí vznikla specializovaná centra, která mají pacientům s mukormykózou poskytovat odpovídající léčbu.

Hrozí amputace nemocných tkání

Centrální vláda ve čtvrtek černou plíseň označila za nemoc, jejíž výskyt musí místní úřady hlásit těm federálním. „Čelíme nyní nové výzvě v podobě černé plísně. Musíme být opatrní a připravit se na ni,“ prohlásil včera premiér Naréndra Módí. Podle amerických Středisek pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je nemoc smrtelná v 54 procentech případů, indické úřady však zatím údaje o celkovém počtu úmrtí nemají.

Přes 26 milionů nakažených
Počet lidí nakažených koronavirem od začátku pandemie mezitím překročil v Indii hranici 26 milionů. Země celkově eviduje 291 331 zemřelých.
Za čtvrtek přibylo bezmála 260 tisíc nových případů infekce a zemřely přes čtyři tisíce lidí.
I přes klesající denní přírůstky nákaz jsou nemocnice v Indii stále přeplněné.
Zlepšení situace je patrné ve velkých městech jako Dillí či Bombaj, obavy naopak způsobuje venkov.

Jak vysvětlila stanice CNN, mukormykóza se léčí protiplísňovými léky, jako je např. amphotericin B. Ten však indickým nemocnicím začíná pomalu docházet. K zotavení je třeba až šest týdnů terapie, záleží ovšem na tom, v jakém stadiu byla nemoc diagnostikována.

Často je bohužel třeba napadené tkáně chirurgicky odstranit. „U některých pacientů to může znamenat ztrátu horní čelisti nebo oka,“ podotklo indické ministerstvo zdravotnictví.

„Ve chvíli, kdy se začal zotavovat (z covidu), opuchl mu obličej a musel dostat injekci,“ popsala průběh nemoci u svého otce Bhavia Reddyová ze státu Telangána.

Nemocnice ale neměla amphotericin B k dispozici a dcera se tak musela obrátit s žádostí o jeho dodání přímo na guvernéra státu. Po podání léku ale museli doktoři pacientovi navíc odoperovat napadené části nosní dutiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám