Hlavní obsah

Pistorius u soudu zvracel, když viděl snímky hlavy zastřelené přítelkyně

Pretoria
Aktualizováno

Soud s Oscarem Pistoriem se v posledních dvou dnech soustředí na první okamžiky po příjezdu policie do rezidence handicapovaného atleta. Ve čtvrtek se promítaly záběry zastřelené Reevy Steenkampové, při nichž se atletovi udělalo zle a zvracel. Pak byly popisovány krvavé skvrny v bytě. V pátek se řešilo, že z bytu zmizely dvoje drahé hodinky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu s Pistoriusem se promítaly záběry z jeho bytu těsně po vražděVideo: Reuters

 
Článek

Když se ve čtvrtek u soudu promítly fotografie zkrvavené hlavy a tváře Reevy Steenkampové, z jejíž vraždy je atlet obžalován, Pistoriovi se udělalo špatně a začal zvracet. Je to už po několikáté, kdy se mu při přelíčení zvedl žaludek.

Soud pak uvedl, že snímky jejího rozstříleného těla měly být vyjmuty z policejního spisu a neměly být ukazovány u líčení. Zpravodajka BBC Pumza Fihlaniová ale napsala, že se to zřejmě neudělalo kvůli tomu, aby to neposilovalo dojem, že bohatí mají u jihoafrických soudů výsady.

Foto: Reuters

Oscar Pistorius u soudu

Po prezentaci fotografií oběti bývalý policista Van Rensburg, který byl na místě činu s prvním týmem, uvedl, že viděl krev na Pistoriově paži i kraťasech. Dodal, že šel po krvavých stopách v domě. Uvedl, že dveře toalety, přes které Steenkampovou Pistorius zastřelil, byly zavřené. Klíč byl zvenku. Pistorius přitom tvrdil, že klíč byl zevnitř, a proto použil kriketovou pálku, aby se dostal na záchod.

Policista dodal, že našel v koupelně i zkrvavenou pistoli, ručník a mobil.

Pochybení policie a chybějící hodinky

V pátek Rensburg vypověděl, že jeden z policistů, vzal pistoli do rukou, aniž by si nasadil rukavice. Znehodnoceny zřejmě byly i další důkazy.

Foto: Alet Pretorius, ČTK/AP

Oscar Pistorius si u soudu v Pretorii zakrývá hlavu

Většinu času ale zabralo řešení zmizení cenných hodinek z bytu.

Když je Rensburg spatřil na místě činu, chtěl, aby byly vyfoceny, protože vypadaly draze. Když se vrátil do ložnice, zjistil, že hodinky v ceně cca 200 000 korun tam už nebyly. Dodal, že Pistoriově sestře Aimeem řekl, aby přišla do pokoje a odnesla je. Když se vrátil do pokoje, chyběly tam další hodinky. Byl konsternován a nařídil, aby všichni zasahující policisté byli při odchodu prohledáni, přesto se hodinky nenašly.

Rensburg dokonce řekl Pistoriovi, že může podat stížnost a může se otevřít případ krádeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám