Hlavní obsah

Pfizer a Moderna citelně zdražují vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmaceutické firmy Pfizer/BioNtech a Moderna zdražují vakcíny proti koronaviru, píše server týdeníku Focus s odvoláním na vyjádření francouzské vlády.

Foto: Luis Cortes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V současné době vyjednává Evropská unie s výrobci nové dodavatelské smlouvy. Zvýšení cen farmaceutické firmy zdůvodňují nutností změny výroby vzhledem k indické mutaci viru, takzvané deltě variantě, uvedl státní tajemník pro Evropskou unii Clément Beaune.

O podmínkách nových dodavatelských smluv v současné době vyjednává Evropská unie.

Právě ta žádá, aby výrobci „adaptovali“ vakcíny na nové mutace viru, řekl Beaune ve vysílání rozhlasové stanice RFI. On sám konkrétní částku nesdělil, ale potvrdil, že dodávky budou „pro všechny zákazníky o něco dražší“.

Už žádné nouzové použití. Americký FDA se snaží popohnat plnohodnotné schválení vakcíny od Pfizeru

Koronavirus

Deník Financial Times přinesl informaci o konkrétních sumách. Podle něj má dávka očkovací látky od firmy BioNtech/Pfizer zdražit ze současných 15,5 eura (395 korun) na 19,5 eura (496,9 koruny).

V případě očkovací látky Moderna se má cena zvýšit z dosavadních 19 eur (484 korun) na 21,5 eura (547,8 koruny).

Ani jedna z farmaceutických společností zdražení vakcín nijak neokomentovala. Zdroje deníku Financial Times upozorňují, že nejde o konečné zdražení, Pfizer by měl cenu za dávku vakcíny opět navýšit.

To by se mělo stát ve chvíli, kdy se dostane pandemie pod stabilní kontrolu.

Žháři v Polsku zničili středisko i s vakcínami

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám